• De nieuwe trainer, Hans van Gameren, met aanvoerder Maurits van Heusden.
• De nieuwe trainer, Hans van Gameren, met aanvoerder Maurits van Heusden. Foto: Teus Admiraal

'We moeten dit nu maar over ons heen laten komen'

Crisissfeer op sportpark 't Veer?

regio • Zaterdag 1 oktober, sportpark De Hoef in Well. Well en Brakel trappen over een klein half uurtje af voor één van de derby's die de vierde klasse rijk is. Well heeft het de laatste jaren traditioneel moeilijk gehad tegen Brakel. Wat heet; in vier jaar tijd wist Well in eigen huis niet één keer van Brakel te winnen. In december van vorig jaar vernederde Brakel de gastheer zelfs nog door met 1-5 te winnen. Grote man destijds was Jasper Gouda Quint. Hij nam vier doelpunten voor zijn rekening. John van Balen completeerde de score.

Bij deze editie van Well-Brakel zijn allebei die doelpuntenmakers echter nergens op het opstellingenformulier te bekennen. Van Balen sluit als het goed is over een aantal weken aan. Gouda Quint is al een tijdje revaliderende van een knieblessure, maar is (nog) niet aangesloten bij de selectie. Hans van Gameren, de nieuwbakken Brakel-trainer, weet ook niet of Gouda Quint überhaupt nog terug gaat keren in de Brakelse hoofdmacht: "Dat is nog maar de vraag, maar goed, we moeten nu verder met de jongens die we hebben. We moeten niet te lang stil blijven staan bij de spelers die er niet zijn. Zij hebben hun meerwaarde voor het team gehad. Nu gaan we verder met de "jonge honden-groep" die we nu hebben. Zij hebben vertrouwen, tijd en positieve aandacht nodig. Ook vanuit de club zelf."

Het ontbreken van Gouda Quint en Van Balen is maar één van de dingen die direct opvalt bij het aanschouwen van het opstellingenblad. Waar Well bijvoorbeeld aantreedt met bijna louter spelers van tussen de twintig en dertig jaar, moet Brakel het doen met onder meer een zestienjarige, twee achttienjarigen en één zevenentwintig- en een vierendertigjarige. Met de 20-jarige Maurits van Heusden als aanvoerder ligt disbalans op de loer. En dat nog voordat de wedstrijd goed en wel is begonnen.

Een ander significant verschil is het aantal stafleden. Waar Well een trainer, een leider en een verzorger heeft, neemt Van Gameren al die taken bij Brakel waar. Een situatie die verre van ideaal is; zowel voor de trainer als voor de overwegend zeer jonge selectie. Van Gameren beaamt dat: "Vooral voor zo'n jonge groep moet op de wedstrijddag alles gestroomlijnd verlopen. Bij wijze van spreken moet het voetbaltasje al gepakt staan, iedereen moet er klaar voor zijn en alles moet op tijd geregeld zijn. Dat is nu niet het geval en dat merk je. Ik ben nog teveel bezig met het randgebeuren." Ook Well-trainer Edwin van de Braak, in een recent verleden werkzaam als trainer van de Brakelse hoofdmacht, zag het met lede ogen aan. Hij maakt er geen geheim van dat de opponent van vandaag altijd een plaatsje in zijn hart zal hebben. "Ik bedoel het echt niet lullig voor Hans, maar het doet mij als "Brakel-man" wel zeer om dit zo te zien. Als je bijvoorbeeld ziet wat Hans op een dag als vandaag aan begeleiding mee heeft: helemaal niks. Dat is gewoon niet goed."

De wedstrijd tussen Well en Brakel gaat van start. Brakel weer zich kranig, maar gaat met een 2-0 achterstand de rust in. Direct na rust wordt Brakel overrompeld. Het resulteert in een afgetekende 6-1 nederlaag. "We moeten dit nu maar over ons heen laten komen", klinkt het uit de mond van Van Gameren.

Met de wedstrijd tegen Well heeft Brakel de eerste derby achter de rug. De volgende staat alweer voor de deur: Brakel-GVV'63. De Gamerse ploeg en gedoodverfde kampioenskandidaat liet twee weken terug geen spaan heel van het puntloze TEC en won met 0-11. Alle reden voor Brakel, de enige andere puntloze vierdeklasser, om op de hoede te zijn. Desalniettemin gaat aanvoerder Van Heusden de wedstrijd 'open' in: "Ik ken daar jongens van mijn tijd in de jeugd van Nivo Sparta. Ze hebben echt een hele goeie ploeg gekregen, maar het is niet zo dat ik nu bang ben om tegen GVV te voetballen." Van Gameren vult aan: "We mogen heel erg in onze handjes knijpen als we een punt kunnen pakken tegen Gameren. Dat is belangrijk voor het moraal van zo'n "jonge honden-groep."


Martin van Hemert