Onderzoek naar AZC ligt even stil

zaltbommel • Het onderzoek naar de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum in de gemeente Zaltbommel ligt even stil. Dat meldt wethouder Adrie Bragt.

Het aantal vluchtelingen dat in Nederland onderdak zoekt, is het afgelopen jaar flink afgenomen, waardoor minder asielzoekerscentra nodig zijn. "Sommige gemeenten in het land waren al heel ver met hun voorbereidingen", licht Bragt toe. "Daar was dan bijvoorbeeld grond aangekocht of waren aannemers ingeschakeld. De afspraak is dat bij de gemeenten waar al handtekeningen zijn gezet, de bouw van die nieuwe AZC's gewoon doorgaat. In Gelderland geldt dat bijvoorbeeld voor Beuningen en Nijmegen. Maar in Zaltbommel waren we nog niet zo ver. We wachten nu even tot er waarschijnlijk in oktober meer duidelijk wordt." Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft in juni van dit jaar informeel aan de gemeente Zaltbommel gevraagd of er ruimte is voor de vestiging van een klein AZC voor ongeveer driehonderd mensen. Hiervoor zou ongeveer 2,5 hectare grond nodig zijn voor een periode van zeven tot tien jaar.

Begin juli heeft de gemeenteraad het college groen licht gegeven om verder onderzoek te doen naar de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum.

Britta Alink