Terras Orion mag uurtje langer open blijven

zaltbommel • Het terras van Tapperij & Proeflokaal Orion mag voortaan tot 23:00 uur open zijn. Dat heeft burgemeester Albert van den Bosch onlangs besloten.

De Zaltbommelse Stadsbrouwerij is in juni vorig jaar open gegaan in het oude clubgebouw van jongerenorganisatie Orion, achter de Poorterij en de oude bibliotheek aan de Nieuwstraat. Al vanaf het begin was de nieuwe horecagelegenheid razend populair. De tapperij is gespecialiseerd in en brouwt ook zelf bier.

In eerste instantie kreeg eigenaar Arie van der Meijden toestemming om zijn terras tot 22:00 uur 's avonds open te laten zijn. Een aantal bewoners van de Nieuwstraat was het daar niet mee eens en maakte bezwaar. Zij zouden overlast ondervinden van de terrasbezoekers.

De klanten waren het ook niet eens met het tijdstip; zij startten een online petitie voor een latere sluitingstijd en wilden dezelfde sluitingstijden als voor de overige horecagelegenheden in de stad. Binnen korte tijd was die petitie honderden keren ondertekend. Bij het verlenen van de exploitatievergunning voor Orion, vorig jaar in de zomer, was besloten dat het terras tot 22:00 uur open mocht zijn en dat de sluitingstijd na een jaar zou worden herzien. Dit besluit is een bevoegdheid van de burgemeester. "Maar vanwege de gevoeligheid heb ik het wel met het hele college overlegd", licht burgemeester Albert van den Bosch toe. Bij zijn beslissing om de openingstijd een uur te verlengen heeft hij onder meer gekeken naar 'woon- en leefklimaat', 'openbare orde' en de akoestische rapporten. "Orion heeft nu een jaar proefgedraaid", vertelt Van den Bosch. "De eigenaar heeft zich keurig aan de regels gehouden, er zijn geen klachten van overlast geweest bij de politie." Voor hem reden genoeg om de openingstijd van het terras een uurtje te verlengen.

Omwonenden en de eigenaar van Orion kunnen een zienswijze indienen tegen het besluit van de burgemeester.

Britta Alink