• Wethouder De Vreede en aannemer Goesten op de plek waar het MFC komt.
• Wethouder De Vreede en aannemer Goesten op de plek waar het MFC komt. Foto: Janneke Boogaard

Bouw MFC start naar verwachting in februari

Eind goed, al goed voor Heerewaarden

heerewaarden • Wethouder Jan-Hein de Vreede en aannemer Ansfried Goesten hebben maandag hun handtekening gezet voor de bouw van het MFC in Heerewaarden. Goesten hoopt in februari te starten.

Heel wat dorpsbewoners waren naar sportpark De Buke gekomen om het gedenkwaardige moment mee te maken. "Staan we nu in de toekomstige speelzaal of in de gymzaal?" vroegen ze zich hardop af.

Het aannemersbedrijf, Joh. F. Goesten & Zn uit Kerkdriel, gaat de komende tijd het definitieve ontwerp maken. Ook moeten vergunningen worden aangevraagd. "In februari hopen we te starten. Dat moet ook wel als we in december klaar willen zijn", zegt Ansfried Goesten. Hij vertegenwoordigde het familiebedrijf maandag samen met zijn broer en zoon.

Goesten heeft ervaring met gebouwen met meerdere gebruikers: het Kerkdrielse bedrijf bouwde ook brede school De Zandkampen in Zaltbommel. Naast de bouw van het MFC ligt er in Heerewaarden een extra uitdaging: part of the deal is dat Goesten ook de vrijkomende grond van het oude dorpshuis en de oude school een nieuwe bestemming geeft. "Dat is inderdaad een uitdaging, omdat het vrij grote stukken grond zijn terwijl Heerewaarden niet zo'n groot dorp is. Waarschijnlijk komt er woningbouw, uitgesmeerd over meerdere jaren."

De plannen daarvoor volgen later. "De markt is de afgelopen jaren zo in beweging dat we liever inspelen op de actuele ontwikkelingen. Eerst concentreren we ons op het MFC", aldus Goesten.

De sportclubs, speelzaal, school en andere gebruikers gaan de komende tijd een exploitatiestichting oprichten. Zij hebben al een plan gemaakt voor de buitenruimte en de sportvelden. Met de gemeente wordt nog gekeken naar een tijdelijke kantine voor de voetbal en de tennis voor de duur van de bouw.

De afgelopen jaren hing het plan een paar keer aan een zijden draadje, het meest recent toen in februari bleek dat er een tekort dreigde van bijna een half miljoen op een totaal budget van bijna 3,2 miljoen. Dat kwam vooral doordat de bouw uit het dal klom, waardoor de prijzen stegen. Het plan werd bijgeschaafd. Toen kwam er een verrassing van de provincie. Waar Maasdriel rekende op 100.000 euro subsidie, werd het hele aangevraagde bedrag van bijna vijf ton gehonoreerd. De gemeenteraad wilde donderdag nog wel even weten of het extra geld niet gaat zitten in onnodige extra's of in een grotere winstmarge voor de aannemer. Die kou kon het college uit de lucht halen.