Blad Historische Kring nu bij de Bruna

zaltbommel • Het tijdschrift 'Tussen de Voorn en Loevestein' van Historische Kring Bommelerwaard is voortaan te koop bij de Bruna in de Waterstaat.

In elke editie van het blad staan mooie verhalen uit het rijke verleden van de Bommelerwaard. In de uitgave van september staat onder meer het indrukwekkende verhaal van Maria Torck, vrouwe van Nederhemert in de zeventiende eeuw.

Gerard en Rianne Dubbeld-Boeken schreven een uitgebreid verhaal over het bekende restaurant Den Boogerd in Zaltbommel, dat gevestigd was op de kruising van de nieuwe Rijksweg en de Stationsweg, de latere Koningin Wilhelminaweg. Eigenaar Louis Boelen raakte in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet en werd in september 1944 samen met twee inwoners van Alem, vermoord door de Duitsers. Rianne Boelen is de dochter van Louis, zij dook samen met haar man Gerard Dubbeld in de geschiedenis van haar familie.

Dick van Gameren schreef een verhaal over 'onderduikkind' Jacob Levie de Vries. Zijn moeder en twee zusjes werden tijdens een razzia in mei 1943 in Amsterdam opgepakt door de Duitsers. Een nichtje van de familie wist te vluchten en nam de kleine Jacob mee. Hij kwam terecht bij de familie Van Mourik in Zaltbommel. Zijn moeder en zusjes werden in Sobibor om het leven gebracht. Zijn vader was al in 1942 overleden in kamp Auschwitz. Jacob, die sinds 1956 'Lodewijk Willem van Mourik' heet, bleef bij zijn Zaltbommelse pleeggezin wonen.

'Tussen de Voorn en Loevestein' verschijnt drie keer per jaar. Losse nummers kosten 5 euro per stuk.

q www.hkbommelerwaard.nl