• Jos Scholtes in zijn techniekatelier.
• Jos Scholtes in zijn techniekatelier. Foto: Lya Cattel

Enthousiasme van Jos Scholtes werkt aanstekelijk

'Kinderen vaak verrassend talentvol'

zaltbommel • De nieuwe cursus van Orizon duurt drie weken: 30 september, 7 en 14 oktober van 15.15 tot 17.15 uur op de OBS De Leiboom aan de Zandkampen te Zaltbommel, onder leiding van Jos Scholtes. Om elk kind voldoende aandacht te geven is het maximaal aantal deelnemers - jongens én meiden - bepaald op ongeveer tien. De cursus zal een aantal keren per schooljaar worden aangeboden.

Jos Scholtes is inmiddels gepensioneerd. Hij was tijdens zijn werkzame leven docent techniek in het voortgezet onderwijs. De pilots die Jos Scholtes vorig schooljaar heeft gehouden waren een succes, en niet in de laatste plaats door zijn aanstekelijk enthousiasme.

"Het vak van techniek zit gelukkig weer in de lift", zo vertelt hij, "en begint gelukkig het wat negatieve imago kwijt te raken van een zogenaamd 'vuil beroep' met weinig status."

Het begrip techniek is veelomvattend. Wat te denken van al die mensen die werkzaam zijn in laboratoria en belangrijke wetenschappelijke onderzoeken doen? In de autoindustrie, informatietechniek en medische wetenschap. Binnen elk denkbaar vakgebied worden heden ten dage grote stappen gemaakt dankzij techniek.

"Soms denken ouders dat een studie techniek te moeilijk is voor hun kind. Regelmatig heb ik ervaren hoe geweldig kinderen techniek over het algemeen vinden, en daar verrassend vaak talent voor hebben", aldus Scholtes.

Het lesprogramma bestaat uit diverse onderdelen, zoals onderzoek doen aan materialen en naar natuurkundige verschijnselen. Onder het thema constructies valt bruggen bouwen van profiel met gebruikmaking van handzame materialen zoals hout en karton. Het thema elektriciteit wordt ingevuld met de zenuwspiraal en het thema energie met de trektol. Het laatste onderwerp gaat onder andere over kracht en magnetisme. Het worden zeker geen saaie lessen met droge theorie. De kinderen moeten zelf aan de slag. Per les wordt er een werkopdracht gegeven. Na elke les krijgen de kinderen hun werkje mee naar huis.

Relaties leggen tussen wat ze zelf hebben gemaakt en dingen die ze in hun eigen omgeving tegenkomen, dat is wat Jos Scholtes met het geven van de cursus hoopt te bereiken. De kinderen leren spelenderwijs oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

De kosten van deelname bedragen 10,00 euro voor de drie bijeenkomsten, louter bedoeld om de aanschafkosten van de materialen te dekken. Mochten er over de financiële kant nog vragen zijn kan ook contact worden opgenomen met Stichting Orizon, truidabannink@gmail.com of 06-33673534. Voor aanmelden en nog eventuele vragen over de cursusinhoud kan men terecht op het volgende E-mailadres: stichtingorizontechniek@gmail.com.

Orizon en Scholtes hopen dat ouders hun kinderen stimuleren aan deze avontuurlijke cursus mee te gaan doen.


Frans van den Heuvel sr.