• Bewegen met aandacht kan ook zittend.
• Bewegen met aandacht kan ook zittend. Foto: Janneke Boogaard

Ouderen leren 'mindful bewegen'

zaltbommel • Bewoners van De Wielewaal kregen afgelopen week een minicursus 'mindful bewegen', mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Singelcross.

"In januari hebben vijfhonderd mensen hardgelopen over de singels, voor jullie", vertelde Karen de Bondt van Zaltbommel Dutch Runners de ouderen die zich verzameld hadden in de recreatiezaal van het Zaltbommelse verzorgingshuis. Het kwam haar op een spontaan applaus te staan.

"We gaan jullie niet laten hardlopen hoor", stelde De Bondt de ongeveer twintig aanwezigen gerust. "Maar we willen jullie wel laten ervaren hoe fit en energiek je je kunt voelen als je beweegt in combinatie met een goede ademhaling en aandacht voor het moment. Dat kan ook zittend."

Zaltbommel Dutch Runners had yogadocent en minful run-instructeur Verona de Waal uitgenodigd om twee middagen met de ouderen aan de slag te gaan. "Mindfulness klinkt hip, maar het is niet aan leeftijd gebonden", hield De Waal de groep voor. "De gedachte dat 'hier en nu' alles is wat je hebt, geldt voor jong en oud. Het verleden kun je niet meer veranderen en wat er in de toekomst gebeurt, weet je nu nog niet. Bewust bezig zijn met het moment, geeft een rustig gevoel."

De Waal deed onder andere eenvoudige ademhalingsoefeningen met de mensen: "Houd je hand voor je mond en adem maar eens in en uit door je neus. Voel je de koude lucht langs je vingers gaan bij het inademen en de warme lucht bij het uitademen? Deze oefening helpt niet alleen bij hardloopprestaties, maar ook bij pijn, angst, stress of boosheid."

De Wielewaal was blij met het initiatief van Zaltbommel Dutch Runners.