Leefbeurs voor senioren in Hedel verenigt nuttig met aangenaam

regio • Senioren kunnen zich zaterdag 8 oktober laten voorlichten over alles wat nuttig is voor 'nu en morgen'. Daarnaast kunnen ze genieten van muziek, een massagebed en proeverijen.

De leefbeurs wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Bommelerwaard en GGD Gelderland-Zuid. Beide partijen liepen rond met ideeën voor een informatiemarkt, vooral vanuit het gegeven dat ouderen tegenwoordig langer thuis moeten blijven wonen. Zelf willen ze dat overigens ook graag.

"De GGD wilde een markt organiseren rond valpreventie en wij rond maatregelen voor in huis. Toen we dat van elkaar hoorden, dachten we: één plus één is drie", vertelt Jacomien de Bruin, ouderenadviseur van Welzijn Bommelerwaard. "De onderwerpen overlappen elkaar deels, en samen bieden we meer variatie."

Met die variatie zit het zeker goed. Bezoekers kunnen bij meer dan 35 kraampjes informatie krijgen. Zo kan men vragen stellen aan onder andere de notaris, politie, brandweer, bank, thuiszorg, gebiedsteam, buurtteam, fysiotherapeut, woningstichting, woonadviseurs, ouderenbonden en een uitvaartondernemer.

De senioren kunnen daarnaast meedoen aan gratis proeverijen van warme maaltijden. Ze kunnen ook gratis oormetingen en hoortesten laten doen of meedoen aan een balanstest. Sportscholen zullen demonstraties geven. Er is ook gezellige live muziek.

Er is ook gedacht aan ontspanning, zo zal er een voetreflextherapeut aanwezig zijn en kan men een massagebed uitproberen. Iedere bezoeker ontvangt een kortingsbon van de Gamma voor aanpassingen aan het huis. "Het was de opzet om er een Bommelerwaards geheel van te maken en dat is behoorlijk goed gelukt", constateert De Bruin. "Alle deelnemende organisaties komen uit de regio."

De Bruin verwacht dat de markt aan een behoefte voldoet. "Bij huisbezoeken die we bij 75-plussers afleggen merken we dat mensen open staan voor adviezen. Ze willen zelf ook graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Toch gebeurt het nog te vaak dat mensen eerst vallen voordat ze echt overgaan tot maatregelen zoals een lagere drempel of een beugel in de douche. Zo'n val en eventueel een operatie is ingrijpend, daar kom je over het algemeen niet beter uit."

De markt is op zaterdag 8 oktober van 11.00-16.00 uur in dorpshuis Gelre's End in Hedel. De toegang tot de markt is gratis.

Vervoer

Ouderen die door lichamelijke beperkingen vervoer nodig hebben, kunnen tot uiterlijk dinsdag 4 oktober bellen met Sylvie Stevens van het Rode Kruis (06-51045316) of mailen naar sstevens@rodekruis.nl.

Voor meer informatie over de beurs: Jacomien de Bruin, ouderenadviseur, Stichting Welzijn Bommelerwaard (kantoor in de Leyenstein in Kerkdriel), 0418-634231, jdebruin@welzijnbommelerwaard.nl.


Janneke Boogaard