• Samuel de Lange
• Samuel de Lange

Studiedag en concert Samuel de Lange

zaltbommel • De Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) en de Muziekkring Bommelerwaard en Omstreken organiseren een landelijke studiedag over Samuel de Lange Jr. in Zaltbommel.

Als bekende organisten als Brahms, Bruch en Reger bevriend waren met Samuel de Lange (Rotterdam 1840-Stuttgart 1911) en zijn composities roemden, hoe kan het dan dat hij in ons land in het vergeetboek is geraakt? Die vraag zette organist Gerben Budding op het spoor van De Lange. Een spoor dat hem leidde naar bibliotheken in binnen- en buitenland en dat uitmondde in een integrale opname van het orgelwerk van deze componist. Het is dus de hoogste tijd om deze belangrijke negentiende-eeuwse componist van orgelmuziek in Nederland voor een groot publiek in de schijnwerpers te zetten. Dat gebeurt tijdens de studiedag op zaterdag 24 september. Zowel de Gasthuiskapel als de St.Maartenskerk van Zaltbommel worden gebruikt om deelnemers aan de hand van lezingen, piano- en orgelbespelingen, discussies en nieuw materiaal kennis te laten maken met leven en werk van Samuel de Lange jr. 's Avonds om 20.00 uur wordt een concert gegeven in de St.-Maartenskerk, waarbij composities en bewerkingen van de Lange ten gehore worden gebracht. Dat concert vormt tevens de spetterende afsluiting van de zomercyclus van de Muziekkring Bommelerwaard.
De toegang tot het symposium bedraagt 20 euro, inclusief twee consumpties en toegangsbewijs voor het avondconcert. Voor alleen naar het concert geldt de normale toegangsprijs voor de concerten: 8 euro, donateurs 5 euro en kinderen gratis.