Meer ruimte voor wedstrijdzwemmen, minder voor recreatie

'Bad bij De Kreek is meest verantwoord'

regio • De colleges stellen aan hun gemeenteraden voor om in 2020 gezamenlijk een bad te laten bouwen en ook de kosten van het beheer samen te gaan delen. Het zwembad in zalencomplex De Kreek in Kerkdriel wordt dan vervangen, Akwamarijn in Zaltbommel blijft open tot het nieuwe bad klaar is en wordt vervolgens gesloopt.

De gemeenteraden praten hier, waarschijnlijk elk afzonderlijk, de komende maanden over door om nog dit jaar een principebesluit te nemen. Ze stellen dan geld beschikbaar om het plan verder uit te werken.

De keuze voor Kerkdriel als locatie komt uit onderzoek naar voren als de meest logische. Er is daar genoeg ruimte, er hoeft geen grond bij gekocht te worden en er is genoeg parkeergelegenheid.

Ook sluit het zwembad in Kerkdriel aan bij het sportcomplex, de andere zalen en de horeca in De Kreek. Dat is niet alleen gunstig voor het nieuwe zwembad, bijvoorbeeld doordat personeel kan op meerdere onderdelen worden ingezet, het is ook belangrijk om de multifunctionele accommodatie exploitabel te houden. Er komen nu meer dan 100.000 bezoekers voor alleen het zwembad. Als die wegvallen, zijn algemene voorzieningen in het complext direct een flink maatje te groot.

Akwamarijn heeft zo'n koppeling niet, en al helemaal niet meer als de naastgelegen sporthal De Ring gesloopt wordt en vervangen wordt door een hal bij het Cambium.

Wethouder Han Looijen (Zaltbommel) noemt de keuze voor Kerkdriel 'de meest verantwoorde, niet alleen financieel maar ook maatschappelijk'. "Uit het onderzoek kwam naar voren dat we óf bij De Kreek kunnen bouwen, óf op een nieuwe plek in Zaltbommel. Dat laatste is zó veel duurder."

Het nieuwe zwembad in Kerkdriel gaat volgens grove schattingen iets meer dan vijf miljoen euro kosten. Een zwembad in Zaltbommel zou een miljoen duurder uitpakken, en aan structurele kosten een ton per jaar.

Wethouder Jan-Hein de Vreede (Maasdriel) geeft nog meer argumenten: "Een derde van de bezoekers van zwembad De Kreek komt nu al uit de gemeente Zaltbommel. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen aangeven dat ze naar Kerkdriel zullen gaan als Akwamarijn gesloten wordt."

Overigens is er nog een kans dat Zaltbommel in de toekomst niet helemaal verstoken blijft van een 'eigen' zwemvoorziening. Ad van Trigt heeft nog altijd plannen om in de kern Zaltbommel een eigen bad te bouwen voor zijn zwemschool, waar speciale doelgroepen en kinderen onder begeleiding zwemmen.

De keuze voor een bad van 25x21 meter is gemaakt in overleg met de beide zwemverenigingen. Zij kunnen dan wedstrijden organiseren. Qua oppervlak zou het bad dan iets groter worden dan de bestaande baden van De Kreek en Akwamarijn samen. Volgens de gemeenten kunnen alle huidige activiteiten er ondergebracht worden: zwemlessen, baantjes trekken en doelgroepactiviteiten.

Voor recreatie komt minder plek. Weliswaar krijgt het geplande bad een beweegbare bodem, waardoor de diepte van het water aangepast kan worden aan de bezoekers. Maar een apart bad met glijbaan zoals nu bij De Kreek of een peuterbad zoals bij Akwamarijn zit er niet in. Dat zou 1,5 miljoen extra gaan kosten, plus meer geld voor toezicht. De huidige glijbaan bij De Kreek kan volgens Looijen wel blijven.

Janneke Boogaard