Paralympisch debuut voor Gerard Bambacht

rio de janeiro/zuilichem • Gerard Bambacht heeft woensdagmiddag (Nederlandse tijd) zijn Paralympisch debuut gemaakt.

De 16-jarige speler van Zuilichem viel twintig minuten voor tijd in, in de halve finale tegen Oekraïne. De CP-voetballer kwam bij een 2-0 achterstand in het veld voor Jeroen Saedt, maar kon een nederlaag van zijn ploeg niet voorkomen. Nederland verloor met 4-0, mede dankzij een hattrick van Antoniuk. Bambacht maakte eind juni op het drielandentoernooi op Papendal zijn eerste goal in dienst van het senioren-CP-team. Toen was de tegenstander van woensdag eveneens de opponent. In Arnhem ging de ploeg van bondscoach Marcel Geestman destijds met 8-1 hard onderuit tegen Oekraïne, dat zich met de 4-0 overwinning op Oranje plaatste voor de finale. Daarin trof Oekraïne de winnaar van de andere halve finale, tussen Iran en thuisland Brazilië. Na verlenging versloeg Oekraïne de Iraniërs met 2-1.

Na de nederlaag tegen Oekraïne nam Oranje het vrijdag op tegen het thuisland. Brazilië was daarin met 4-0 te sterk voor de ploeg van Geestman, die daarmee zijn laatste wedstrijd als bondscoach van het CP-voetbalteam met een Paralympische vierde plaats afsloot. Het laatste duel voor Geestman is voorlopig tevens het laatste duel op een Paralympische spelen voor Oranje, omdat de sport van het programma wordt gehaald. Een reden is de onduidelijke classificatie van sommige spelers. "De organisatie zal daar in de toekomst echt iets aan moeten doen. Wij vragen alles van die jongens en dan spelen ze soms tegen jongens waarvan je je afvraagt hoe paralympisch die nog zijn. Dat is enorm frustrerend", stelde Geestman op de KNVB-website.

Het voetbaltoernooi werd gespeeld door spelers met Cerebrale Parese (CP), dat zijn voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma, maar kan ook zijn ontstaan door een hersenbloeding op latere leeftijd.

Martin van Hemert