• Kelly: 'Ik ben zelfverzekerder geworden door mijn deelname.'
• Kelly: 'Ik ben zelfverzekerder geworden door mijn deelname.' Foto: William Rutten

'Het is een fulltime baan, je moet er altijd staan'

Meer dan een mooi meisje met sjerp

Hoe is het zover gekomen?

"Ik volg de missverkiezing al jaren. Zo leuk om te zien, een meisje dat gekroond wordt en dan doorgaat voor Miss Universe. Dat wil toch iedereen? Het is een soort droom die ik niet kon loslaten, dus heb ik me aangemeld."


En toen?

"Ik werd uitgenodigd voor de casting. Daar mochten honderd jonge vrouwen zichzelf voorstellen en een bikinisessie doen. Vervolgens werden er 25 deelneemsters geselecteerd die een extra gesprek kregen met de jury en de sponsors. Aan het eind van de dag waren er nog vijftien meisjes over. Met die groep vertrokken we al een paar dagen later naar Ibiza, met de mededeling dat er op de eerste dag dat we daar zouden zijn nog drie mensen af zouden vallen. Zo bleven de twaalf finalisten over. Voor hen stond nog een bikinishoot op het programma, en we mochten een paar dagen het eiland bekijken."


Dat was in juli, wat is er sindsdien allemaal gebeurd?

"We hebben een uitgebreid programma gevolgd met allerlei trainingen, over make-up, de catwalk, hoe je jezelf presenteert. Ook waren er verschillende fotoshoots. Ik had daar al wel een beetje ervaring mee omdat ik wel eens modellenwerk doe, gewoon omdat ik het leuk vind. We kregen ook uitleg over wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de finale, volgende week maandag."


Begin je al zenuwachtig te worden?

"Dat valt nog wel mee. Als ik eraan denk voel ik wel wat kriebels, maar het lijkt nog ver weg voor mijn gevoel. Ik heb er vooral veel zin in. Het wordt een uitgebreide show, met dans, natuurlijk de onderdelen catwalk en bikini, en iedere kandidaat krijgt de gelegenheid een talent te laten zien."


Welk talent ga jij laten zien?

"Ik ga een demonstratie acrogym geven samen met Lin-Si van Markesteijn uit Hedel. Acrogym is een combinatie van turnen en acrobatiek. Het is niet zo bekend, er zou wel wat meer aandacht voor mogen zijn. Lin-Si is tweede geworden op het WK, echt een geweldige prestatie. We zijn hard aan het trainen bij FlikFlak in Den Bosch." Lachend: "Ik heb een aantal jaren acrogym gedaan en ik sport graag. Ik dacht: dat pak ik wel weer even op, maar dat valt nog best tegen."


Stel dat jij Miss Nederland 2016 wordt, hoe ziet het komende jaar er dan voor jou uit?

"Dan onderbreek ik mijn studie Media, Informatie & Communicatie. Ik zit in het laatste jaar, aan de Hogeschool van Amsterdam. Via mijn studie werk ik ook bij Talpa en ik heb ook nog een bijbaan bij een sauna in Den Bosch. Dat moet ik dan ook opzeggen, heb ik al gehoord van de organisatie. Je verricht openingen, bezoekt evenementen en gaat natuurlijk meedoen aan de Miss Universe-verkiezing. Miss Nederland zijn is een fulltime baan. Je moet er altijd staan."


Lief glimlachen is niet genoeg.

"Nee, zeker niet. Het gaat echt niet alleen om de looks. Je moet een goed gesprek kunnen voeren. Mensen moeten niet denken: daar heb je die domme meid met die sjerp. Miss Nederland is een spontaan type, je moet iets durven, sociaal zijn. Natuurlijk kijken ze op zo'n castingdag in eerste instantie wel naar je uiterlijk. Daarna komt de rest. Ik vind zelf dat 'mooi zijn' vooral bepaald wordt door hoe je bent. Het was mooi om te zien hoe alle kandidaten de afgelopen maanden groeiden. Ik ben er ook zelfverzekerder door geworden. Dat neem ik in elk geval mee als ervaring door mijn deelname, ook als ik niet win."


Ben jij ijdel?

"Ik vind van niet. Ik vind het leuk om met uiterlijk bezig te zijn, maar ik hoef er niet altijd tiptop uit te zien. Dat houdt trouwens niemand vol. Ik kijk 's ochtends in de spiegel en daar doe ik het de rest van de dag mee. Ik heb ook wel eens een bad hair day, net als iedereen. Dat is dan niet anders!"

Janneke Boogaard

q missnederland.nl