• Onno van Bekkum en Antje van Ginniken bij de gemeentewerf, locatie voor een coöperatief zonnepark.
• Onno van Bekkum en Antje van Ginniken bij de gemeentewerf, locatie voor een coöperatief zonnepark. Foto: Janneke Boogaard

Nieuwe economie draait om mensen

regio • De Bommelerwaard zelfvoorzienend maken in de basisbehoeften van ieder huishouden. Met dat doel is de coöperatie Bommelerwaar opgericht.

Neem energie, een steeds terugkerende kostenpost. In plaats van dat geld te laten wegvloeien naar een bedrijf met winstoogmerk, kun je het ook stoppen in lokale productie, betoogt Onno van Bekkum uit Ammerzoden. Antje van Ginniken uit Bruchem en hij zijn de drijvende krachten van Bommelerwaar.

Zonneparken en windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond, maar Van Bekkum plaatst een kanttekening. "Energie opwekken en afnemen wordt nog steeds los van elkaar gezien. Je kunt als burger mee investeren in de productie, en dan deel je in de winst van de verkoop van die energie - aan jezelf! Wat logisch was, is feitelijk heel krom. Geld is niet langer middel maar doel geworden. Op het nieuwe speelveld is het doel het welzijn van mensen." Bommelerwaar-leden investeren straks in de productie van de energie die ze zelf afnemen. Als eigenaar en consument is dan het cirkeltje rond.

"We gaan een overeenkomst met een energiebedrijf sluiten voor de levering van groene stroom aan leden van Bommelerwaar. Die stroom wordt gaandeweg vervangen door duurzame energie uit onze regio. Uiteindelijk betalen we dan alleen nog een marge aan het energiebedrijf voor het transport van de energie en het afstemmen van actuele productie en consumptie."

Van Bekkum vergelijkt het met een huis kopen in plaats van huren. "De constructie lijkt op een annuïteitenhypotheek. Een deel van het maandbedrag is voor de stroom zelf, de rest is aflossing van de investering. Aan het eind van de looptijd is de productiecapaciteit afbetaald. Dan heb je dus echt je eigen, gratis energie."

Aan productiecapaciteit wordt gewerkt. Van Ginneken: "We mogen het dak van de gemeentewerf in Gameren gebruiken voor zonnepanelen, en we overleggen over meer locaties. Ook sluiten we graag aan bij bestaande initiatieven."

Behalve op het gebied van energie kan de Bommelerwaard nog op veel andere terreinen economisch duurzaam worden, zoals lokale groenten en fruit eten, auto's delen of het samen organiseren van zorg.

Volgens Van Ginneken is de tijd rijp voor het coöperatief denken. "Vrijwel iedereen reageert enthousiast, merkten we ook op de braderie. De denkomslag blijft nog wel lastig. We moeten het maar gewoon in de praktijk brengen. Producten en diensten met elkaar uitwisselen. Vandaar ook onze naam: Bommelerwaar."

Lid worden kost 10 euro per jaar voor gezinnen en 20 euro voor bedrijven.


q www.bommelerwaar.nl

Janneke Boogaard