Hooijkaas derde bij Loop naar de Pomp

noordeloos/zuilichem • Lars Gerritsen heeft zaterdag de zesde editie gewonnen van de Loop naar de Pomp, de zesde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. Egbert Hooijkaas uit Zuilichem deed goede zaken in het klassement.

Dezelfde twee mannen als een jaar geleden kampten zaterdag om de zege in Noordeloos. Toen was de Belg Omar Bekkali de sterkste, mede omdat Lars Gerritsen een slechte dag beleefde. "Dat was de belangrijkste reden dat ik hier was vandaag", bekende de overall winnaar van het Grote Rivieren Loopcircuit in 2015. "Ik had hier wat goed te maken."

Ze liepen zij aan zij tot het laatste keerpunt op het nieuwe parcours, ongeveer anderhalve kilometer voor de finish. Daar zette Gerritsen extra aan en Bekkali, die eerder op de dag de 4 kilometer al gelopen en gewonnen had, kon die versnelling niet meer beantwoorden. Bekkali was met 31.45 ruim sneller dan zijn vorige parcoursrecord, maar Lars Gerritsen nam daar met 31.22 nog een flinke hap uit.

Achter de twee snelsten van de dag deed Egbert Hooijkaas goede zaken in het klassement van het Grote Rivieren Loopcircuit. Zijn voornaamste rivaal Henkjan den Braven kon vanwege ziekte niet starten, maar hij werd derde vóór Peter-Jan Hardenbol en ook dat woog zwaar. "Als Peter-Jan in de laatste wedstrijden meedoet, heeft hij genoeg starts voor het klassement", had Hooijkaas gecheckt. "Ik moet een paar keer voor hem eindigen. Normaal gesproken is hij sneller, dus dat zal niet meevallen. Misschien had hij nog te weinig wegwedstrijden in de benen voor vandaag."

Marlies Jongerius was een hele nieuwe naam in het deelnemersveld van de vrouwen in de regionale wedstrijdserie. Ze trok direct ten aanval en hield Vanessa Hartman en Agnes Schipper riant achter zich. De Wateringse werd de eerste vrouw die de Loop naar de Pomp binnen de 37 minuten liep. 36.50 was maar veertien tellen langzamer dan haar snelste 10 kilometer ooit. "Een goede tijd", zo knikte ze tevreden. "Ik loop normaal gesproken in de omgeving van Leiden. Dit is 70 kilometer rijden, maar het is hier gezellig en goed georganiseerd."