Afbeelding
Foto: aangeleverd

Flaneren

Tous les garçons et les filles de mon âge / se promènent dans la rue deux par deux

Alle jongens en meiden van mijn leeftijd / wandelen twee aan twee door de straat…..

Dit liedje zong Françoise Hardy in de xixties en ze had er een grote hit mee!
Wandelen om te bekijken en zelf gezien worden. Dat is van alle tijden, maar de manier waarop men tegenwoordig een ommetje maakt lijkt in de verste verte niet meer op de zondagse wandeling in de jaren twintig van de vorige eeuw! Die ene vrije dag in de week werd vaak op traditionele wijze ingevuld. De mooie jurk en het zondagse pak kwamen tevoorschijn, alles werd afgeborsteld en de mottenballen uit de jaszakken gehaald. De witte hemden van de heren werden voorzien van een schone losse boord.
Na het middagmaal werd er gewandeld. Boschstraat, Waterstraat en via de Waterpoort de Waalkade op naar de Oranjewal met de prachtige kastanjes. Naar beneden de Heksenwal op en dan schuin oversteken naar het plantsoen.
Met goede bekenden werd na een begroeting een praatje gemaakt, bij anderen was een minzaam knikje van de dames en het even de hoed oplichten door de heren voldoende.
En zo gebeurde het dat een fotograaf, die zijn 'kiekkast op houten statief' op een strategische plek had opgesteld, een stel jonge mensen zag naderen en hen uitnodigde om te poseren.
De twee dames, mijn oma Lena Fierant links en haar zus Greta rechts. Mijn opa, Hendrik Breddels, tweede van links. Jan Fierant Senior, vader van de zussen, tweede van rechts. Helemaal rechts Wout van Hattum met hondje. Hij was getrouwd met Nolda Fierant. De man helemaal links was een vriend van Wout. Beiden werkten bij Phillips en woonden in Eindhoven. De kinderen op de achtergrond hoorden er niet bij maar waren gewoon nieuwsgierig.
Zo te zien moet het een mooie zomerse dag zijn geweest! Desondanks droegen mannen en vrouwen buitenshuis altijd iets op het hoofd.
Greta met haar mooie beugeltas onder de arm geklemd en mijn oma, zo te zien met een vers geplukt bloemetje in de hand.
De heren konden het zich permitteren zich neer te vleien in het gras. De dames ging dit kennelijk te ver. Liggende dames in het gras? Wat zouden de mensen daar wel niet van denken?

Op de foto! Een hele gebeurtenis, zo rond 1923. Flaneren door de stad en over de wallen. We deden het toen en doen het nog steeds!

Mooi toch…?