Afbeelding

Stadskasteel wordt Philipskasteel

zaltbommel • In de maand september is het Stadskasteel Zaltbommel omgebouwd tot Philips Kasteel. Te zien zijn objecten uit het eigen depot en die in bruikleen zijn afgestaan door Philips Historische Producten in Eindhoven.

Te zien zijn onder meer gloeilampen en radio's, maar ook grammofoonplanten, scheerapparaten, koffiezetapparaten en nog veel meer. De tentoonstelling is georganiseerd ter ere van 125 jaar Philips, Zaltbommel-Eindhoven. Bezoekers krijgen een beeld van het historisch erfgoed van Philips vanaf 1891, het jaar dat Philips in Eindhoven van start ging met de productie van kookdraadlampen. De familie Philips is afkomstig uit Zaltbommel en bleef betrokken bij het bedrijf in Eindhoven. Op het Stationslplein in Eindhoven staat een standbeeld van Anton Philips met op de sokkel het stadswapen van Zaltbommel.

Ook op cultureel gebied bleef de familie betrokken bij Zaltbommel. Zo werd de Sint-Maartenskerk in 1937 gerestaureerd dankzij financiering van Philips en verhuisde de oudheidkamer naar het Maarten van Rossumhuis. Enkele leden van de familie zijn in Zaltbommel begraven op de algemene begraafplaats aan de Bosschepoort.

Op de zaterdagen 10, 17 en 24 september zijn er speciale Philips Arrangementen, die bestaan uit een lunch, stadswandeling met een gids van het Gilde van Stadsgidsen, een bezoek aan de Sint-Maartenskerk, een bezoek aan de expositie en een hapje en drankje ter afsluiting. Deelname kost 22,50 euro. Aanmelden kan bij Trip op de Markt.

q www.tripbommelerwaard.nl