• Emmy Verhey, Rob Metz en Monique van de Vall op het terras van De Koopvaardij.
• Emmy Verhey, Rob Metz en Monique van de Vall op het terras van De Koopvaardij. Foto: Lya Cattel

Op 24 september speciale kindervoorstelling in De Poorterij

Jeugd speelt grote rol in elfde festival

zaltbommel • Zelf speelt ze dit jaar voor het eerst niet mee, maar net als de voorgaande tien jaren verheugt Emmy Verhey zich enorm op haar eigen jaarlijkse festival. "Het is raar, maar ook heerlijk en ontzettend fijn", zegt de Bommelse violiste.

Samen met Rob Metz, voorzitter van de Stichting Emmy Verhey Festival en Monique van de Vall, die de public relations doet voor Koorschool Senta, blikt ze vooruit op het komende festival, dat op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september weer plaatsvindt in de Gasthuiskapel. Dit jaar is de kindervoorstelling op zaterdag 24 september in De Poorterij. Youp van 't Hek heeft voor de vierde keer speciaal voor Emmy een mooi verhaal geschreven; 'Apie en Japie'. Maar niet alleen op die dag staat de jeugd centraal.

"Er zijn waanzinnig getalenteerde jonge mensen in de Bommelerwaard", vertelt Emmy. "Ik hou het het hele jaar bij welke kinderen bijvoorbeeld een concours hebben gewonnen en nodig die dan uit. Maar het hoeven beslist geen wonderkinderen te zijn, het gaat om hun enthousiasme en inzet." Dit jaar speelt onder meer de 12-jarige saxofoniste Neele Noort op zaterdag 11 september, samen met organist Ru Stolk. Op zondag 11 september is er een optreden van het kinderkoor van de Kathedrale Koorschool Utrecht.

Emmy heeft dit jaar weer een heel gevarieerd programma samengesteld. "Het is wel met veel minder vioolspel dan andere jaren", lacht ze. Dit jaar kan ze voor het eerst ook zelf genieten van de concerten, omdat ze zelf niet hoeft te spelen. "Ik zal me vooral met de musici bezighouden", verwacht ze. "Ik weet hoe belangrijk het is om je op je gemak te voelen vlak voor een concert. En ik denk dat veel mensen uit het publiek op me af zullen stappen."

Een belangrijke rol is dit jaar weggelegd voor het jeugdkoor van Koorschool Senta van Sylvia van der Vinne. Het koor won dit jaar maar liefst vier prijzen op het Nederlands Koor Festival. "Ze kunnen niet alleen heel goed zingen, maar ze hebben er ook ontzettend veel plezier in", vertelt Monique. "Toen we een keer vroegen wat ze zo leuk vinden aan Senta, zei een van de kinderen: 'Dat we na ons optreden in de Doelen verstoppertje gingen spelen'. Plezier en kwaliteit, dat is de kracht van Senta." Ook Rob wordt blij van de 'energie en power' van Senta. "En Sylvia heeft heel goed met ons meegedacht", vertelt hij. "Ze heeft voor de kindervoorstelling een paar liedjes toegevoegd die heel goed passen en die iedereen kan meezingen." Senta zingt op zaterdag 10 september een eigen programma met verschillende stijlen. Ook zijn jeugdkoor en kinderkoor tijdens de kindervoorstelling op 24 september van de partij, samen met een speciaal orkest dat bestaat uit 25 jonge musici uit de regio. Zij hebben thuis hun partijen ingestudeerd en repeteren maar twee keer samen.

Als voormalig topvioliste heeft Emmy natuurlijk oog en oor voor kwaliteit. Maar plezier staat bij haar beslist voorop. Plezier in de muziek, plezier in de kinderen, plezier met de organisatie. "De vergaderingen zijn altijd heel gezellig", zegt ze. Dat kan Rob beamen. "En we maken wel eens heel bijzondere dingen mee", vertelt hij. "Een paar jaar geleden, vlak voor het begin van de concerten op zondag, hoorden we de ene ronkende zware motor na de andere langs de Gasthuiskapel. Toen bleek er een puzzeltocht voor motoren te zijn, met daarin een vraag over een lage toren in Zaltbommel. Vrijwilliger Bert Eimers, die dit jaar tot ons grote verdriet is overleden, maakte heel snel een bord en zette dat op de hoek van de Boschstraat en de Gasthuisstraat. 'Motortoertocht linksaf' stond erop. Zo kwamen ze uit bij de Sint Martinuskerk, die heeft ook een lage toren. Ons probleem was opgelost en achteraf konden we er ontzettend om lachen."

Net als andere jaren is de vrijdagavond uitsluitend voor genodigden en is het niet mogelijk om te reserveren voor de bijzondere concertjes op zaterdag en zondag. De toegang is gratis. Het complete programma staat op de website.


Britta Alink

q www.emmyverheyfestival.nl