• De trainersstaf: 'We missen een leider in de groep'.
• De trainersstaf: 'We missen een leider in de groep'. Foto: Teus Admiraal

'We hebben een groep waar de volle aandacht naar uit moet gaan'

Verschuilen geen optie bij Kerkwijk

kerkwijk • Wie in de voorbereiding aan een willekeurige selectiespeler van Kerkwijk vroeg hoe de vlag erbij hing, kreeg nagenoeg altijd het antwoord dat de ploeg in het begin van het seizoen scherper en fitter is dan ooit. Dat is voor het leeuwendeel de verdienste van keeperstrainer Gerard van Goch (55). De oud-trainer van onder meer Zuilichem wierp zich in de voorbereiding op als conditietrainer en mental coach.

Dat sorteerde effect; hoofdtrainer Arie Kooijman (60) zag in de eerste wedstrijd van het seizoen (een 2-1 verlies tegen Herovina) ondanks de nederlaag dat de trainingen van Van Goch hun vruchten hadden afgeworpen. "Er stond een topfitte ploeg op het veld en we hebben Herovina in de tweede helft gewoon kapot gespeeld", aldus Kooijman, die de club Kerkwijk sinds jaren weer richting rustiger vaarwater heeft gelaveerd. Hij nam zelf contact op met Van Goch, nadat de twee elkaar negen jaar uit het oog waren verloren: "Dat vond ik jammer, dus we hebben gezegd dat wanneer er een club komt voor Arie Kooijman, ook Gerard meekomt en andersom", aldus Kooijman, die wel benadrukt dat de eindverantwoordelijkheid ook komend seizoen bij hem ligt.

Passie

Van Goch heeft zelf vier jaar geleden als keeperstrainer bij Zuilichem meegemaakt hoe het is om successen te behalen in de vierde klasse en dat wil hij maar al te graag met Kerkwijk herhalen. "We hebben daar fantastische jaren gehad. Kampioen geworden met Karel Bauman, dat was een prachtig jaar. We waren toen veel minder dan Kerkwijk. Dat was technisch gezien een heel goed voetballend elftal. Maar wij hadden passie, wij waren een team en daar haal je punten mee hè. Dat was het grote verschil. Ik probeer dat die jongens nu ook weer mee te geven; het kan, maar dan moeten we wel de neuzen dezelfde kant op duwen."

Pijnpunt

Naast Kooijman en Van Goch is er ook een derde man bijgekomen die de begeleiding op zich zal nemen. Marc de Bijl, voorheen trainer van het tweede elftal, gaat zich namelijk eveneens volledig richten op het eerste elftal. Hij is met zijn 39-jarige leeftijd de jongste van de drie-eenheid, maar als oud-interim-trainer weet hij maar al te goed waar het pijnpunt in de seizoenen onder Albert de Laat, Carlo van Zanten en Hans Rasenberg heeft gelegen. "Wij hebben een groep waar de volle aandacht naar uit moet gaan. Dat hebben we in de vorige seizoenen ervaren en nu we met drie man zijn, kunnen we elkaar scherp houden. We moeten er alleen wel voor zorgen dat we op één lijn blijven", stelt De Bijl.

Kwaliteit

Ondanks de uitbreiding van de trainersstaf is er één terugkerend probleem waar Kerkwijk al een tijdje mee kampt: "Kerkwijk mist een leider in de groep. Da's echt het enige wat we hier nu missen. Jorel Helderman en Aart de Jong hebben veel kwaliteit, maar het leiderschap moet er nu uitkomen. Er is niemand die de jongens neerzet en bij de hand neemt. Ik vind het doodzonde dat Maikel er niet bij is, want hij is iemand die dat wel kan", verwijst Van Goch naar het ontbreken van Maikel Valkis.

De 23-jarige centrale verdediger is al meermaals onderwerp van gesprek geweest en ook dit seizoen weet hij de aandacht op zich gericht. Kooijman legt uit waarom de voormalige aanvoerder van de vierdeklasser niet voetbalt: "Hij is voor zichzelf begonnen als zzp'er, dus die jongen steekt al zijn tijd momenteel in zijn eigen eenmanszaak. Hij wil iets opbouwen en een aantal klanten binnenhalen en daar steekt hij heel veel energie in. Binnenkort zal-ie op lager niveau wel weer tegen een bal aan gaan schoppen en dan wil hij in de loop van het seizoen proberen alsnog aan te haken. Hoe dat precies gaat bekijken we te zijner tijd. Ik respecteer de reden van zijn afwezigheid, maar een speler die nu afhaakt moet niet denken dat-ie er gelijk weer in staat."

Martin van Hemert