Gemeente zit fout met LED-scherm Meijering

zaltbommel • Het LED-scherm op het pand van Paul Meijering metalen is en blijft te groot. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De gemeente Zaltbommel had het bedrijf in 2014 geen vergunning mogen verlenen voor het paneel van ruim tien bij vijf meter. In het beleid dat de gemeente zelf heeft opgesteld staat namelijk dat zo'n scherm maximaal drie bij 0,75 meter groot mag zijn. Het college bracht daar tegenin dat het scherm niet uit verhouding is met de afmeting van het bedrijfspand. Het zou daardoor een 'ondergeschikt karakter' hebben.

Het paneel hangt aan de gevel van Paul Meijering Metalen aan de kant van de N322, op de grens van bedrijventerrein De Wildeman en het buitengebied. Jan-Wim van Drunen woont in dat buitengebied, 275 meter bij de lichtreclame vandaan, en kijkt er vanaf zijn perceel rechtstreeks op.

Van Drunen vocht de vergunning aan. De rechtbank gaf hem gelijk, maar alleen omdat niet was vastgelegd of het scherm voldeed aan eisen die lichthinder moeten tegengaan. De gemeente kwam vervolgens met een rapport waaruit bleek dat het paneel aan die regels voldeed.

Van Drunen stapte naar de Raad van State, die vorige week in tegenstelling tot de rechtbank besloot dat het scherm te groot is. Juist omdat in de welstandsnota van de gemeente concreet vermeld is hoe groot een LED-scherm mag zijn, kan de gemeente daar niet van afwijken met het argument dat dit specifieke scherm in de omgeving zou passen.

Of Van Drunen veel opschiet met de uitspraak, is zeer de vraag. De gemeente moet een nieuw besluit nemen over het scherm. Intussen is in juli een nieuwe welstandsnota vastgesteld waarin de regels voor reclame op bedrijfsterreinen zijn verruimd. Wel blijft een feit dat de gemeente bij aanvragen ook rekening moet houden met de omgeving, dus in dit geval het buitengebied.


Janneke Boogaard