Dossiers geitenstal Rossum stapelen zich op

rossum • De (digitale) map 'geitenstal' op het gemeentehuis in Kerkdriel wordt steeds dikker. De gemeente werkt aan de behandeling van 44 zienswijzen en het opsporen van opgevraagde informatie.

De zienswijzen zijn ingediend door allerlei belanghebbenden die het niet eens zijn met de voorgestelde bestemmingsplanwijziging voor het perceel Schoofbandweg 10. Die wijziging houdt in dat het bouwblok groter wordt waardoor Alexander van der Schans er stallen kan bouwen voor maximaal 5100 geiten. De gemeente bestudeert of de ingekomen bezwaren aanleiding vormen om het concept-plan te wijzigen. "We proberen dat af te krijgen voor de vergadering van de commissie ruimte van 5 oktober", zegt wethouder Gerard van den Anker. De gemeenteraad heeft bedongen dat ze haar licht mag laten schijnen op het plan voordat het college besluit over de gevraagde bestemmingsplanwijziging.

Behalve zienswijzen zijn er ook informatieverzoeken binnengekomen bij de gemeente. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) hebben omwonenden om documenten gevraagd over onder andere Q-koorts, controles en eventuele klachten en overtredingen van het bestaande melkgeitenbedrijf van Van der Schans, en over emissierechten die hij heeft opgekocht van voormalige veehouderijen op drie plekken in Maasdriel. GroenLinks liet in schriftelijke vragen weten niet tevreden te zijn over de afhandeling van de WOB-verzoeken. Het college 'betreurt het beeld dat door de fractie van GroenLinks en in de media wordt geschetst dat de gemeente de verzoeken niet correct of volledig afhandelt', terwijl één van de WOB-verzoeken nog in behandeling is.

Deze week is er verder nog een zitting bij de Raad van State. Die buigt zich op verzoek van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie over de ammoniakuitstoot. Volgens de milieuorganisatie heeft de provincie niet de juiste gegevens gebruikt en dus ten onrechte een vergunning gegeven die Van der Schans nodig heeft voor zijn nieuwe vestiging aan de Schoofbandweg.


Janneke Boogaard