Twintig snelheidsduivels op water bekeurd

bommelerwaard • Rijkswaterstaat heeft vorige week op de Afgedamde Maas twintig bekeuringen uitgedeeld aan schippers van snelle motorboten, die zich niet hielden aan de maximumsnelheid.

Ook waterskiërs in gebieden waar zij niet mogen komen, kregen een bekeuring. Naast de bekeuringen zijn vele tientallen waarschuwingen gegeven. De controle vond plaats tussen vier uur 's middags en middernacht. De hoogst gemeten overtreding bedroeg een overschrijding van de maximumsnelheid van 46 kilometer per uur. De hoogte van de boetes varieerde van 90 euro tot enkele honderden euro's, afhankelijk van het oordeel van de Officier van Justitie.

Klachten

De controle werd uitgevoerd naar aanleiding van klachten van omwonenden en recreanten, die ook overlast hadden tijdens de avonduren. De actie past in de afspraak tussen de gemeenten Zaltbommel, Aalburg, Woudrichem, de politie en Rijkswaterstaat om snelheidsovertreders op de Afgedamde Maas aan te pakken. Rijkswaterstaat blijft de komende weken controleren op deze locatie. De Afgedamde Maas is een prachtig stuk water tussen de Maas en de Waal, waar veel inwoners van Aalburg, Woudrichem en Zaltbommel recreëren. Ook recreanten van buiten deze gemeenten weten het gebied steeds beter te vinden om er te vissen, zwemmen, zeilen, varen of zonnen op de zandstrandjes.

Maximumsnelheid

Aan de oevers van de Afgedamde Maas bevinden zich vele steigers, aanlegplaatsen en woonschepen. De maximumvaarsnelheid is 9 km per uur om te voorkomen dat er hinderlijke waterbeweging en golfslag ontstaat aan de afgemeerde schepen en woonarken. Ook wordt hiermee schade aan milieu en ecologische natuurwaarden.

De Afgedamde Maas heeft een aantal zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen en waar waar de kwaliteit van het zwemwater wordt gecontroleerd.

q www.rijkswaterstaat.nl