• Annemiek Keesmaat in haar winkel aan de Boschstraat.
• Annemiek Keesmaat in haar winkel aan de Boschstraat. Foto: Lya Cattel

'Biologische producten zijn niet altijd duurder'

Biologische supermarkt opent deuren

zaltbommel • Al sinds juli verheugt heel Zaltbommel en omgeving zich erop: de opening van een echte biologische supermarkt in de binnenstad.

De voormalige boekwinkel van Kaasjager is de afgelopen twee maanden compleet verbouwd. De oude boekenkasten, toonbank en het systeemplafond zijn verwijderd. Eigenaresse Annemiek Keesmaat had duidelijke ideeën over hoe het er uit moet zien. Haar man, eigenaar van een bouwbedrijf, en heel veel familie en vrienden stroopten de mouwen op en gingen aan de slag.

Biologische bakkerij

Het resultaat mag er zijn. De winkel is 160 vierkante meter groot. Bij binnenkomst, meteen rechts, staan biologische brood, taarten en gebak van biologische bakkerij Ad van der Westen mooi uitgestald. Met een handig formaat winkelwagentje kunnen klanten op hun gemak door de winkel lopen en hun producten uitzoeken. De winkel is ruim genoeg, ook voor rolstoelgebruikers of mensen met kinderwagens.

Glutenvrij

Diverse wijnen en bieren, lekkere hapjes en bakproducten. Zelfs biologische vuilniszakken, wattenschijfjes en luiers behoren tot het assortiment. Saltorganic verkoopt geen voedingssupplementen, maar heeft wel een heel ruime keus in glutenvrije producten en een mooi aanbod van vers vlees, kip, vis en groenten. Eigenlijk is alles verkrijgbaar, maar dan uitsluitend biologisch.

Annemiek is al een aantal jaren bezig met gezonde voeding en kiest als het kan voor biologische producten. Ze komt oorspronkelijk uit Dordrecht, waar ze een theehuis heeft gerund, maar streek twaalf jaar geleden neer in de Bommelerwaard nadat ze haar man was tegen gekomen. De eerste jaren richtte ze zich op de zorg voor hun kinderen, maar nu de jongste naar school gaat, wil ze aan de slag met de supermarkt.

De voorbereidingen voor Salt Organic begonnen zo'n jaar of twee geleden. Annemiek informeerde bij Ekoplaza of ze er belangstelling voor hadden een supermarkt te openen in Zaltbommel. "Het bleek dat eerder ook al mensen dit geprobeerd hadden in Zaltbommel", vertelt ze. "Maar Ekoplaza vindt Zaltbommel te klein om een franchisewinkel neer te zetten." En dus besloot Annemiek het dan maar helemaal zelf te gaan doen. Ekoplaza heeft haar op de achtergrond wel geholpen en van adviezen voorzien. Ze heeft diverse panden in de binnenstad bekeken, maar toen ze de voormalige boekhandel zag, was ze verkocht.

Kant- en klaar

De versafdeling vindt Annemiek heel belangrijk. Naast de groenten, fruit, vlees, kip en vis kunnen klanten en ook terecht voor kant- en klare maaltijden. Die producten komen onder meer van St. hendrick uit Hedel en 't Aailand uit Nederhemert. "Want ook mensen die biologisch eten willen wel eens iets makkelijks eten", lacht ze. De verse maaltijden komen van de plaatselijke Toko PuurSang en van Huis Roodenburch in Dordrecht. Omdat de winkel tot 19:00 uur open is, is dat ook heel handig voor werkenden. "Groot voordeel van de langere openingstijd is dat je tussen 18:00 en 19:00 uur gratis kunt parkeren in de Boschstraat", benadrukt Annemiek. De verse maaltijden zijn beperkt houdbaar, dus op = op.

Braderie

Tijdens de braderie op donderdag 1 september heeft Salt Organic twee kramen; één met eigen producten en één van de vleesleverancier. Gedurende deze eerste openingsweek zijn er verschillende proeverijen in de winkel. Annemiek hoopt dat ook mensen die niet persé biologische kiezen hun weg zullen vinden naar de winkel. "Sommige mensen denken dat biologisch altijd duurder is", zegt ze. "Maar dat is echt niet altijd zo. Sommige producten zijn hier zelfs goedkoper dan in reguliere supermarkten."

Britta Alink