Jonge BMX'ers trainer bij Bommelse talentcoach

bommelerwaard • Hoewel de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog maar net zijn afgelopen, is een aantal BMX'ers in de regio al hard aan het trainen voor de volgende Spelen in 2020 en zelfs voor 2024.

Ook de BMX'ers van het Regionaal Talenten Centrum, onder leiding van talentcoach Simone Rengeling uit Zaltbommel. Zij is eind 2015 aangesteld vanuit de KNWU om een groep getalenteerde BMX'ers tussen 12 en 16 jaar uit Zuid Nederland een opleiding te bieden, waarin de jongelingen zich fysiek en mentaal gaan ontwikkelen en kennis maken met het topsportleven.

Zelfstandig

Tot nu toe heeft zij de functie gedeeld met een collega, maar vanaf 27 augustus start zij geheel zelfstandig met een vernieuwd programma. In samenwerking met de professionals van Centrum Topsport en Onderwijs (CTO) in Eindhoven en Papendal. Daar worden verschillende leerlijnen aangeboden met onderwerpen als voeding, gedachtecontrole, prestatiecontrole en topsportleefstijl. Ook wordt er aan het fysieke aspect gewerkt. Naast de baantrainingen op Papendal waar een Olympische Supercrossbaan ligt, wordt ook een basis gelegd voor krachttraining.

Nationale talentselectie

De talenten worden klaargestoomd om eventueel door te stromen naar de Nationale Talentenselectie (junioren) en vervolgens naar de Topsportselectie (elite). Beide selecties verblijven intern op Papendal waar zij een fulltime programma volgen met als doel te presteren op EK's, WK's en de Olympische Spelen.

"Omdat BMX een vroege specialisatie sport is, waarbij de Olympische deelnemers veelal tussen de 20 en 24 jaar zijn, is het van belang om de talenten op jonge leeftijd te vormen en te ontwikkelen, zodat zij over acht jaar mee kunnen doen voor de medailles", aldus Simone Rengeling.