Historisch festival voor 700 jaar Stadsrechten

zaltbommel • Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Zaltbommel stadsrechten kreeg. Om dit te vieren organiseren Museum Stadskasteel Zaltbommel en 't Bommels Gilde op zaterdag 27 en zondag 28 augustus een historisch festival onder de titel: 700 jaar Stadsrechten, verleden en heden.

Zaltbommel heeft een rijke geschiedenis. De eerste vermelding is in de 9e eeuw. In de 13e eeuw groeide de stad uit tot een handelsstad en kreeg Zaltbommel officieel stadsrechten. In deze periode werden de vestingwerken aangelegd. Zaltbommel werd steeds belangrijker en groeide uit tot Hanzestad in de 15e eeuw. Tijdens het festival is er in de tuin van het museum aandacht voor Living History. Er zullen textielambachten getoond worden, de smid is aanwezig en er is uitleg zijn over wapens en andere ambachten. Buiten het museum zijn hedendaagse ambachten te zien waardoor verleden en heden in elkaar overlopen. Denk hierbij aan het gruitrecht, het marktrecht, het tolrecht en het muntrecht. Veel van deze rechten kennen we anno 2016 nog steeds: accijnzen op bijvoorbeeld bier, tol bij bruggen, sluizen en wegen. Er zijn allerlei activiteiten die deze rechten tot leven brengen.

Naast living history en herleven van ambachten is er ook muziek: Imbue zal mooie historische muziek ten gehore brengen. Pyrolysis zorgt voor de hedendaagse noot en ook het Loopend Thuigh zal van zich laten horen. In samenwerking met TRIP en het Gilde van Stadsgidsen zijn Stadsmuurwandelingen georganiseerd.

Het festival is een feest voor iedereen en is gratis toegankelijk. Op zaterdag is het festival open van 12.00-21.00 uur, op zondag van 11.00-17.00 uur. Het festival is geschikt voor jong en oud.

Expositie

In oktober krijgt de feestelijke viering van 700 jaar stadsrechten een vervolg met een expositie in De Poorterij. Gebruiksvoorwerpen, archeologische vondsten en foto's zullen de 700 jarige stadsrechten en geschiedenis van Zaltbommel tot uitdrukking brengen. Het Bonte Palet maakt een expositie over het Gruitrecht en het Muntrecht.