• Links voorzitter Piet van Wesemael en rechts Thom Ummels.
• Links voorzitter Piet van Wesemael en rechts Thom Ummels. Foto: Lya Cattel

'Wij kunnen als frisse partij het verschil gaan maken'

D66 wil in gemeenteraad Maasdriel

maasdriel • D66 doet op 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Maasdriel. Tijdens de braderie op zaterdag 27 augustus in Rossum zal de partij zich aan de inwoners presenteren.

De politiek in Maasdriel wordt gedomineerd door de grote fracties SSM en CDA, die samen een ruime meerderheid hebben. Van de in totaal negentien zetels heeft het CDA er negen en SSM zes. De twee partijen werken samen en hebben ook de wethouders geleverd. De overige zetels worden bezet door VVD (twee), PvdA (een) en GroenLinks (een). "Het gezonde tegengeluid in de raad van Maasdriel is beperkt", vindt D66 afdeling Bommelerwaard.

Voorzitter Piet van Wesemael van de afdeling Bommelerwaard en fractievoorzitter Thom Ummels van D66 in Zaltbommel denken dat hun partij veel kan bijdragen in de buurgemeente. "Wij dragen geen besmet verleden met ons mee", zegt Ummels, doelend op de politieke strubbelingen in Maasdriel een aantal jaren geleden. "Als frisse partij kunnen wij het verschil gaan maken."

Deelname aan de verkiezingen in Maasdriel is volgens D66 ook goed met het vooruitzicht dat de twee gemeenten in de toekomst gaan fuseren. Want dat die herindeling er komt, staat voor de partij vast. "En als het zover is, dan is het goed om ook in Maasdriel al een goed kader te hebben", vindt Van Wesemael, die sinds dit voorjaar voorzitter is van D66 afdeling Bommelerwaard.

Op dit moment zijn al diverse D66-leden uit Maasdriel geïnteresseerd in een plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2018. Ook zijn er al leden die belangstelling hebben voor een burgerlidmaatschap of bestuursfunctie. Zij volgen een opleidingstraject onder leiding van Ummels. "Het klasje van Thom", zegt hij lachend. "We komen regelmatig bij elkaar en bespreken naast de theoretische kant van de lokale politiek ook actuele kwesties. We bespreken bijvoorbeeld de mogelijke komst van windmolens in Zaltbommel en de mega-geitenstal in Rossum."

Van Wesemael en Ummels zijn zich bewust van de verschillen tussen Maasdriel en Zaltbommel. "Cultuurverschillen heb je altijd", vindt Ummels. "Dat kan geen belemmering zijn voor een herindeling. Zelf zit ik als D66 fractievoorzitter in de gemeenteraad naast de SGP, een groter verschil kun je je bijna niet voorstellen. Binnen de gemeente Zaltbommel zie je ook grote cultuurverschillen." Vanaf 1 januari 2017 gaan vier afdelingen van de gemeentehuizen van beide gemeenten in elkaar op. "Het is heel belangrijk dat er zo snel mogelijk één bestuur komt", vinden Ummels en Van Wesemael. "Stel je voor dat een ambtelijke afdeling een advies moet maken over politieke kwesties zoals de megageitenstal. Dan wil de ene wethouder dit en de andere wethouder dat. Dat werkt niet."

D66 zal de komende tijd steeds vaker zichtbaar zijn in Maasdriel en op social media. De landelijke partij ondersteunt een Facebook campagne en de afdeling heeft zelf een klein budget voor promotieactiviteiten.

Britta Alink