• Kaya (rechts) kreeg onder andere een spaarpot met inhoud van de gemeente Maasdriel.
• Kaya (rechts) kreeg onder andere een spaarpot met inhoud van de gemeente Maasdriel. Foto: Janneke Boogaard

'Discipline, daar heb je altijd iets aan'

kerkdriel • Kaya Honders (13) traint zo'n twintig uur per week om op hoog niveau acrogym te beoefenen. Daarnaast sloot ze het schooljaar af met een 8 gemiddeld. "De discipline die je als sporter moet hebben, komt ook bij andere dingen van pas."

Maandag werd Kaya op het gemeentehuis in Kerkdriel in de watten gelegd, samen met haar teamgenoten Ismay de Wit en Zola Vorstius. Het drietal won het Nederlands kampioenschap acrogym in de categorie A-pupillen. Acrogym is een combinatie van turnen en acrobatiek.

Wethouder Anita Sørensen was onder de indruk. "Ik heb wat filmpjes van jullie op Youtube gezien, en vorig jaar gaf een andere acrogymnaste uit onze gemeente een demo. Ik hield af en toe mijn hart vast! Maar wat ziet het er spectaculair uit wat jullie doen, en dan ook nog met die mooie pakjes aan."

Waar anderen de kleding vaak in het buitenland bestellen, zijn de outfits van Kaya en haar teamgenotes van Kerkdrielse makelij. Moeders en andere aanhang helpen mee, al is het maar bij het plakken van de glittersteentjes.

De ouders zijn sowieso nauw betrokken: ze rijden heel wat keren heen en weer naar Den Bosch, waar turnvereniging Flik Flak een imposante acrogymafdeling aan het opbouwen is. En dan zijn er nog de wedstrijden. Om 8.00 uur aanwezig zijn in Zwolle: ga er maar aan staan.

Afgelopen seizoen kwamen Kaya, Ismay en Zola alleen in Nederland in actie. Voor Kaya en Zola was het hun eerste jaar als onderpartner. "De bovenpartner voert de kunstjes uit, de onderpartners moeten haar gooien en vangen. De bovenpartner is de kleinste, daarom begin je daar meestal mee", legt Kaya uit. Zola en zij hebben dit jaar kracht opgebouwd bij de pupillen. Volgend jaar stromen ze alledrie door naar de jeugd en gaan ze, deels in andere teamsamenstelling, proberen zich te plaatsen voor het EK in Polen en het WK in Antwerpen.

Het hoge niveau is alleen bij te benen door grote inzet. "Gelukkig werkt mijn school, het Cambium, fijn mee. Ik mag lessen inhalen bij andere klassen, al is dat soms een heel gepuzzel", vertelt Kaya. De discipline die ze in haar sport opbouwt, laat ze ook zien bij haar schoolwerk: ze is over naar het volgende schooljaar met een 8 gemiddeld.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat acrogym haar passie is. "Ik ben als kleuter al met gym en turnen begonnen. Mijn oppas, Nienke, was trainster en ik ging heel vaak mee", lacht Kaya. Op haar zevende stapte ze over op acro. Waar bij het turnen de onderlinge concurrentie hevig is doordat je als individu deelneemt aan wedstrijden, ervaart ze de sfeer bij acrogym als gezelliger doordat deze tak van sport als duo of trio beoefend wordt.

Kaya: "Ik wil dit zolang mogelijk blijven doen en zover mogelijk zien te komen!"


Janneke Boogaard