CDA neemt initiatief in '2-minuten-debat'

Zaltbommel wil 'Energie Proeftuin' zijn

zaltbommel • Zaltbommel gaat in gesprek met gemeente Maasdriel en netbeheerder over de mogelijkheden om de hele Bommelerwaard aan te wijzen als proeftuin voor een intelligent energienet oftewel: Smart Grid.

Op dit moment wordt in Nederland energie meestal centraal opgewekt. De vraag naar energie is sturend. Dat systeem heeft zijn beperkingen als bijvoorbeeld iedereen tegelijkertijd in de straat zijn auto wil opladen. Maar ook is het jammer als iedereen in de straat energie opwekt en er dan veel meer wordt opgewekt dat er verbruikt wordt. Volgens de website energieoverheid.nl is Smart Grid is een intelligent energienet met een meet- en regelsysteem, waarmee vraag en aanbod van diverse energiebronnen op elkaar kunnen worden afgestemd. Wanneer een huis of bedrijf bijvoorbeeld energie over heeft, kan het doorgesluisd worden naar het huis van de buren of naar een ander bedrijf. Dat is heel handig bij de 'onvoorspelbare' energieopwekking door bijvoorbeeld door zonnepanelen of windturbines. De aanleg van Smart Grid kan met behulp van glasvezelnet en zelfs Wifi.

In Nederland zijn al een paar 'proeftuinen' gestart in woonwijken, stadscentra, kantorenparken en agrarische gebieden.

2-minuten-debat

De CDA-fractie maakte donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering voor het eerst gebruik van de mogelijkheid een '2-minuten-debat' aan te vragen. Hein de Kort diende een motie in met het verzoek aan het college zich in te spannen voor een proeftuin Smart Grid in de Bommelerwaard en hij mocht zijn verzoek 2 minuten toelichten. De overige fracties kregen vervolgens ieder 2 minuten om te reageren. Met negen fracties in de raad kan een '2-minuten-debat' dus toch al snel achttien minuten duren en ook de wethouder mag er nog iets van vinden.

Stimuleren

In dit geval verliep het debatje lekker vlot. Alle fracties stemden voor de CDA-motie. Koos de Looff (VVD) zei het initiatief vooral als particulier 'fantastisch' te vinden: "Want op deze manier verspillen we veel minder energie". Wel vroeg hij zich af of het wel een taak van de gemeente is om zich met dergelijke plannen bezig te houden. Volgens Hein de Kort was dat niet het doel van zijn motie: "Ik vraag het college niet om onderzoek te doen naar de haalbaarheid. Ik vraag het college alleen om in gesprek te gaan met verschillende partijen, ze te stimuleren. Het is belangrijk als de gemeente in het begin de regie neemt."

Wethouder Simon Buwalda nam de motie aan en beloofde de raad om met de energiecoöperatie én de gemeente Maasdriel in gesprek te gaan. "Alle kleine beetjes helpen op het gebied van duurzaamheid", zei hij. "Als wij marktpartijen en de netbeheerder samen kunnen bij kunnen brengen, dan ga ik dat doen.

Britta Alink