• V.l.n.r. Femke, Ria, Laurent, Hester en Elly.
• V.l.n.r. Femke, Ria, Laurent, Hester en Elly. Foto: Janneke Boogaard

'Boeiend om te zien hoe mensen op je werk reageren'

Nieuw in de kunstroute: het theater

zaltbommel • Keramiek, sieraden, fotografie en schilderijen: al die vormen van kunst zijn in het laatste weekend van augustus en het eerste van september te zien in De Poorterij. Het blijft niet bij kijken, want zoals het een atelierroute betaamt, zijn de makers erbij om desgewenst uitleg te geven. Op elke van de vier dagen geeft één van de vijf kunstenaars een demonstratie of toelichting.

Aanstichter van het idee om samen in het theatercomplex te exposeren is Femke Duplat-Schwartz. Met haar man Laurent heeft ze de zeven voorgaande jaren al meegedaan aan Kunst Kiezel Klei, de laatste jaren samen met Ria van Steenhardt Carré-Lamers. Hun standplaats was De Verdraagzaamheid. Maar nu daar een andere eigenaar aan de slag is gegaan, moesten de kunstenaars op zoek naar een andere plek. "De Poorterij leek ons een mooie locatie", zegt Femke. "Er is veel ruimte, en het is dicht bij de overzichtstentoonstelling in de Sint Maarten." Bovendien wordt zo ook de Nieuwstraat betrokken in de kunstroute, een hoek van de binnenstad waar het roodgele baken van Kunst Kiezel Klei nog ontbrak.

Exploitant Ron Cretier reageerde enthousiast op het plan van de kunstenaars. Het past in de visie van De Poorterij om cultuur in de breedste zin van het woord ruimte te geven en de deuren open te zetten voor iedereen die maar binnen wil komen.

Intussen had Femke nog wat collega-kunstenaars geworven. Hester van Steenis is al lang bevriend met de familie Duplat en deed ook al eerder mee met Kunst Kiezel Klei. Elly Vergeer is leerkracht op de school van de oudste zoon van Femke en Laurent, praktijkschool De Brug. "Ik ben vorig jaar gaan kijken bij De Verdraagzaamheid en zei toen spontaan: 'misschien kunnen we eens iets samen doen'. Dat hoef je tegen Femke maar één keer te zeggen", lacht ze.

De kennismaking met de organisatie van Kunst Kiezel Klei verliep prettig, vertelt Elly. Ze heeft veel zin in haar debuut. Femke en Laurent zijn na zeven jaar nog net zo enthousiast. Femke: "Deze data blokkeer ik altijd in mijn agenda. Het hele jaar ben ik er voor mijn gezin, maar dit zijn mijn weekends! De sfeer tijdens Kunst Kiezel Klei is altijd heel relaxed. Mensen combineren een zondagmiddagwandeling met een bezoekje aan verschillende ateliers." Laurent: "Ik vind het ontzettend leuk om mijn passie te laten zien aan anderen, het is werk waar ik trots op ben." Hester: "Het is boeiend om te zien welke reacties mijn werk uitlokt, wat mensen erin zien."

Voor de bezoekers belooft het een unieke ervaring te worden. Ria van Steenhardt Carré maakt zilveren sieraden, Hester van Steenis schildert, Elly werkt met keramiek, Laurent fotografeert en Femke maakt schilderijen, beelden en sieraden. Het vijftal toont ieder het eigen werk, maar er zullen zeker verbindingen worden gelegd tussen de diverse kunstvormen. Al is het alleen maar door het overkoepelende thema: Binnenste Buiten. Waar een kunstenaar in zijn hoofd mee bezig is, komt tot uitdrukking in zijn of haar werk, ongeacht welke techniek gebruikt wordt.

"Leuk aan samen exposeren is ook dat je mensen trekt die anders niet zo snel zouden komen", zegt Laurent. "Veel bezoekers kruisen vooraf aan welke kunstenaars ze willen bezoeken tijdens de route, ze kiezen heel specifiek. Nu prikkelen we mensen die bijvoorbeeld voor keramiek komen om ook bij de sieraden te kijken."

"Wel spannend, voor het eerst op een nieuwe locatie", vindt Femke. Er is dan ook flink aan de weg getimmerd om reclame te maken. Samen maakten de vijf kunstenaars een groot bord waarop te zien is wat ze doen. Leerlingen van praktijkschool de Brug maakten er een ezel bij. Skydancers trekken de aandacht van voorbijgangers nog eens extra. De vijf deelnemers hopen nu al dat een nieuwe Kunst Kiezel Klei-traditie is geboren.

Een overzicht van alle ruim veertig deelnemers in dertien kernen staat op:


q www.kunstkiezelklei.nl

Janneke Boogaard