CMN Groep wil Sint-Maartenskerk exploiteren

zaltbommel • De Stichting Sint-Maarten wil het beheer van de kerk overdragen aan de CMN Groep, die ook theater De Poorterij exploiteert. CMN betaalt dan jaarlijks 40.000 euro voor onderhoud van het gebouw.

De hervormde gemeente blijft gewoon kerkdiensten houden in de Sint-Maarten. Alle andere activiteiten gebeuren vanaf 1 september onder de hoede van de CMN Groep, zo is het plan. Het gaat dan om concerten, rondleidingen, de kiosk en de torenbeklimming. De nieuwe exploitant wil de locatie ook gebruiken voor bijvoorbeeld congressen.

Tot nu toe regelt de Stichting Sint-Maarten het beheer van de kerk. De hervormde gemeente zette de stichting dertig jaar geleden op samen met de burgerlijke gemeente Zaltbommel, die eigenaar is van de toren. Doel: de monumentale kerk voor een breed publiek toegankelijk houden en zorgen dat er geld is voor onderhoud.

Met name dat laatste wordt steeds lastiger. Vorig jaar kwam de stichting 62.000 euro te kort, dit jaar 47.000 euro. De kosten nemen toe, terwijl het rijk minder subsidie geeft onder strengere voorwaarden. De burgerlijke en kerkelijke gemeente hadden daarom al afgesproken dat ze vanaf volgend jaar samen minimaal 80.000 euro per jaar beschikbaar stellen. Het leeuwendeel moet komen van de kerkelijke gemeente, maar die heeft zelf al moeite om het hoofd boven water te houden. Een jaarlijkse 'gift' van 40.000 euro voor de komende vijf jaar van de CMN Groep zou deels uitkomst bieden.

Het college van kerkrentmeesters van de Sint-Maartengemeente staat niet afwijzend tegenover het plan. "We zijn doordrongen van de noodzaak om na te denken over nieuwe vormen van exploitatie om instandhouding van de Sint-Maarten voor lange tijd voor de gehele Bommelerwaard te borgen. Daarbij vinden we het belangrijk dat het kerkelijk gebruik niet in het gedrang komt", aldus voorzitter Gerben Meijering. De kerkrentmeesters nemen een besluit na een informatieavond voor de gemeenteleden op 27 juli. Ron Cretier van CMN wil vandaag (woensdag) pas reageren op het plan.


Janneke Boogaard