Huishoudelijke hulp zelf inkopen

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel gaat huishoudelijke hulp zelf inkopen. "Dat betekent onder meer dat we ook bij zpp'ers en andere kleine lokale aanbieders uit kunnen komen", zegt wethouder Simon Buwalda.

Volgens hem is het doel van zelf inkopen om de kwaliteit van de zorg nóg beter te krijgen. De Centrale Raad van Beroep heeft onlangs bepaalt dat gemeenten huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening moeten aanbieden. In Zaltbommel is huishoudelijke hulp al maatwerk. Op dit moment spreken zorgaanbieders samen met de cliënt af wat nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Vanaf nu moet de gemeente dit gaan doen.

Waarschijnlijk is begin 2017 duidelijk wat de verandering betekent voor inwoners die gebruik maken van huishoudelijke hulp. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de gemeente met de cliënten opnieuw een 'keukentafel gesprek' gaat voeren om te bekijken wat nodig is en om nieuwe afspraken te maken.

Huishoudelijke hulp is één van de taken uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). In 2015 veranderde de hulp al; mensen kregen geen indicatie meer in uren, maar in resultaat: een schoon en leefbaar huis. In Zaltbommel maken ongeveer 400 mensen gebruik van de voorziening huishoudelijke hulp.