• Een aantal ambtelijke afdelingen wordt samengevoegd.
• Een aantal ambtelijke afdelingen wordt samengevoegd. Foto: Janneke Boogaard

Nieuwe stap naar samenwerking

zaltbommel • Het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel heeft haar handtekening gezet onder de gemeenschappelijke regeling met Maasdriel over de Bedrijfsvoeringseenheid (BVEB).

Die regeling houdt in dat vier ambtelijke afdelingen van de twee gemeenten worden samengevoegd. De BVEB kan per 1 januari 2017 daadwerkelijk aan de slag. Volgens wethouder Kees Zondag heeft het samenvoegen van de afdelingen iets langer geduurd dan gepland. "Dat komt omdat we vooral de gevolgen voor het personeel en de inrichting van de afdelingen heel goed wilden bekijken", zegt hij. Het is de bedoeling dat twee afdelingen gevestigd worden in Maasdriel en twee in Zaltbommel. "Wij hebben in de Bommelerwaard veel ervaring met samenwerking", aldus Zondag. Hij doelt daarmee op de Sociale Dienst Bommelerwaard, de brandweer en het streekarchief. "Die samenwerkingsverbanden zijn nu opgegaan in de grotere verbanden WerkZaak, regionale brandweer en regionaal archief."

Nu het 'operationele' deel van de samenwerking zo goed als rond is, wordt het tijd om verder te kijken naar 'strategische/tactische' onderwerpen, zoals bijvoorbeeld een gemeenschappelijk zwembad of nauwere samenwerking met gemeente Den Bosch. "We overleggen veel samen, maar Maasdriel en Zaltbommel zijn het niet altijd met elkaar eens", zegt burgemeester Albert van den Bosch. "Wij zijn heel trots op onze gemeente en dat stralen we ook uit. Samenwerken kost tijd en het gaat met vallen en opstaan."


Britta Alink