College heeft nog geen locatie in beeld

Eind september meer bekend over AZC

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel mag van de politiek verder onderzoek doen naar de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum voor maximaal 300 personen.

Tijdens een zeer druk bezochte carrouselvergadering, die heel rustig verliep, konden de fracties zich maandagavond uitspreken over het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om de vestigingsmogelijkheden voor zo'n centrum te onderzoeken. Het college komt waarschijnlijk in september of oktober met een aantal mogelijke locaties.

ChristenUnie, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 zeiden volmondig ja tegen een onderzoek. "Wij voelen de nood van vluchtelingen, ons hart huilt om deze mensen", aldus Gilco Grandia van de ChristenUnie. "Wij schamen ons voor gemeenten die niet voor opvang zorgen." Hij kreeg de volle steun van Hein de Kort van het CDA, Nico van Wijk van de PvdA, Helen Sluiter van GroenLinks en Thom Ummels van D66. Wel benadrukken deze fracties dat communicatie met de inwoners van Zaltbommel heel belangrijk is en dat het college zorgvuldig moet zijn in haar zoektocht naar een locatie. En de fracties willen ook weten hoe groot de behoefte aan opvang nu feitelijk is.

De overige partijen zijn iets voorzichtiger in hun uitspraken. Zo zegt de VVD voorlopig 'nee'. "Want wij vinden dat er eerst meer overleg moet komen in de regio", aldus Gerrine Fernhout. "Wij vinden het niet nodig dat Zaltbommel het beste jongetje van de klas is. Hoe zit het met de afstemming met andere gemeenten?"

ZVV en de fractie Frits van der Schans vinden het nog te vroeg om een definitief 'ja' of 'nee' te zeggen. Dat komt door de berichtgeving in landelijke media over het flink teruglopende aantal vluchtelingen. Op meerdere locaties in Nederland zouden opvangplekken leeg staan. En in dat geval zou een AZC in Zaltbommel niet nodig zijn. Cees Verdonk van het COA, die bij de carrouselvergadering aanwezig was, kondigde aan dat het ministerie binnenkort met concrete cijfers komt over aantallen vluchtelingen. "Dat zijn natuurlijk altijd slechts prognoses", waarschuwde hij. "Niets is zo onvoorspelbaar als de instroom van vluchtelingen. Vorig jaar moesten we in allerijl noodvoorzieningen voor opvang treffen. Nu is de instroom weer gedaald. Door de 'Turkije-deal' is de instroom ingedamd. Maar er ontstaan op dit moment al weer alternatieve routes. De verwachting is wel dat er een toename komt." Voor Kees Metz van ZVV en Frits van der Schans is deze onzekerheid wel reden om nog even te wachten. "Als we de feiten en cijfers in september op een rijtje hebben, kunnen we een definitief standpunt innemen", aldus Van der Schans.

De SGP worstelt ook nog met het vraagstuk. "We willen ons hart laten spreken, maar tegelijk het hoofd koel houden", aldus Geert Bok. Hij zit vooral ook met het feit dat er nog geen enkele locatie genoemd is. "Een AZC voor 300 man past echt niet in de buurt van de dorpen", vindt hij. "Het zal hoe dan ook in de kern Zaltbommel moeten komen, in de buurt van scholen, openbaar vervoer en andere voorzieningen." Zijn fractie zegt een voorzichtig 'ja' tegen het onderzoek naar de vestiging, maar gaf het college wel een lijstje met voorwaarden mee.

Wethouder Adrie Bragt toonde zich tevreden over de avond. "Het was een inhoudsvol, waardig debat", vond hij. Bragt verwacht dat hij de gemeenteraad eind september, begin oktober opnieuw kan informeren.

Britta Alink