Kwetsbare ouderen

bommelerwaard • Het aantal kwetsbare ouderen neemt in de Bommelerwaard de komende jaren toe met 27 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van STMR is uitgevoerd door OOGG.

OOGG staat voor Stichting Ondersteuning Organisatie Gelders Rivierenland, Gelderse Vallei en de gemeente Zaltbommel. De verwachte groei van het aantal kwetsbare ouderen in de Bommelerwaard met 27 procent is hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 21 procent ligt. "Dat vraagt om nieuwe oplossingen en slim samenwerken", zegt Robert Derksen, manager zorgexpertise Brabantzorg. "Niet alleen op het gebied van zorg en behandeling, maar ook op het gebied van welzijn. Het is belangrijk dat ouderen ondersteund worden om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn, ook als ze kwetsbaar zijn. We moeten met elkaar samenwerken, zodat zorg, behandeling en welzijn goed op elkaar aansluiten."

"Met de ontwikkeling van een multidisciplinair zorgaanbod kunnen kwetsbare ouderen met complexe problematiek langer veilig en zelfstandig thuis blijven wonen en kunnen mensen daarnaast sneller, goed begeleid vanuit het ziekenhuis naar huis", aldus Ellen Broks, Regiomanager STMR. In de praktijk namelijk blijkt dat kwetsbare ouderen vaak onnodig naar het ziekenhuis worden verwezen, ook als er geen indicatie is voor een ziekenhuis opname. Daarnaast blijkt dat na een ziekenhuisopname de overgang naar huis tot problemen kan leiden. Daarnaast blijkt dat na een ziekenhuisopname de overgang naar huis tot problemen kan leiden. Marianne Frijters Relatiemanager Jeroen Bosch Ziekenhuis: "Het Jeroen Bosch staat patiëntgerichte zorg voor, ook voor deze kwetsbare groep. De samenwerking in de keten met huisartsen, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde maakt dat we de zorg en de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen echt kunnen verbeteren zowel thuis als in het ziekenhuis".

De resultaten van het onderzoek zijn begin deze maand besproken tijdens een themabijeenkomst voor vertegenwoordigers van gemeente, ziekenhuis, huisartsen, welzijn- en thuiszorgorganisaties en ouderenfora.