• Meester Ben Groven werd de hele dag in het zonnetje gezet.
• Meester Ben Groven werd de hele dag in het zonnetje gezet. Foto: PWA-school

Jarige meester Ben Groven gaat met pensioen

ophemert • Donderdag 7 juli was wel een zeer speciale dag voor Ben Groven. Hij was op die dag jarig, hij vierde het feit dat hij veertig jaar in het onderwijs werkzaam was en hij nam afscheid omdat hij van zijn prepensioen gaat genieten.

Ben Groven was sinds 1 februari 1980 leerkracht op de Prins Willem Alexanderschool (van Stichting Fluvium) in Ophemert. In 1976 haalde hij zijn diploma en precies op de dag dat meester Ben, zoals hij door de leerlingen genoemd werd, zijn 40 dienstjaren 'vol' had, werd hij 63 jaar. Genoeg redenen voor de school om hem eens flink in het zonnetje te zetten.

Om 14.00 uur kwam de meester op school aan. Na een welkomstwoord van de directeur maakte de meester gevolgd door alle kinderen een rondje door het dorp in een echte tuk tuk. Daarna was er een middagprogramma in Huis Ophemert, waar alle kinderen, ouders en leerkrachten waren verkleed als bejaarden. Er werden passende activiteiten gehouden zoals rollatorrace, bejaardengym en een echte bingo. Alle groepen van de school voerden een eigen act op en de meester mocht vanuit zijn 'luie stoel' toekijken.

Om 17.00 uur startte de zeer drukbezochte receptie. Veel ouders van de huidige leerlingen hebben zelf ook bij meester Ben in de klas gezeten. Daarnaast wonen de meester en zijn vrouw ongeveer hun hele leven al in Ophemert en nemen zij volledig deel aan het leven in het dorp. Omdat de jubilaris in zijn werkzame leven in diverse commissies heeft gezeten, waren ook diverse collega's aanwezig. De plaatselijke harmonie 'Euphonia' bracht de meester een feestelijke serenade. Na afloop van de receptie werd de meester op feestelijke wijze naar huis gestuurd.

De leerlingen waren toen nog niet klaar. Zij gingen de dag, maar ook de nacht doorbrengen in 'Hotel Alexander' zoals de school op dat moment heette. Het programma voorzag in een gezamenlijke maaltijd, disco, marshmallows maken, diverse spellen in het dorp en tegen de tijd dat het donker werd gingen de groepen 5, 6 en 7 naar het Mariabos om daar een spooktocht te ondergaan. Allerlei creaties spookten daar rond om iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Ofschoon de leerlingen wisten dat het eigenlijk allemaal bekenden, ouders, oud-leerlingen en of leerkrachten, waren die daar rondslopen, hadden sommigen de grootste moeite om de tocht af te ronden. Daarna ging iedereen terug naar school om aldaar in het eigen klaslokaal de nacht door te brengen. De lokalen waren namelijk slaapzalen geworden, door middel van zelf meegebrachte luchtbedden en slaapzakken. De leerkrachten hielden de hele nacht de wacht waarna 's morgens voor iedereen het ontbijt klaar stond. Na dat ontbijt mocht iedereen zijn spullen inpakken en naar huis vertrekken: De zomervakantie is begonnen.