Gemeenten zien kansen voor 'fietssnelweg'

regio • Een verbetering van de fietsroute tussen Zaltbommel en Den Bosch heeft zeker potentie. Zaltbommel en Maasdriel gaan een schetsontwerp en kostenraming maken.

Dat melden de colleges van zowel Maasdriel als Zaltbommel aan hun gemeenteraden. Beide raden gaven in november de colleges de opdracht een veilige fietsverbinding langs de A2 te onderzoeken, ook wel de F2 genoemd.

De Bommelerwaardse gemeenten hebben ook Den Bosch erbij betrokken. De drie gemeenten gaan samen een verkenningsstudie bekostigen. Mogelijk betaalt de provincie Gelderland ook mee. Het streven is om de studie na de zomervakantie op te starten.

In Zaltbommel is de wens vooral een vrijliggend fietspad. Duidelijk is al wel dat zo'n pad tussen het Esso-tankstation aan de Steenweg en wegrestaurant De Lucht ongeveer 2,5 miljoen euro gaat kosten. Een snelfietsroute van de Martinus Nijhoffbrug tot Den Bosch inclusief dit vrijliggende fietspad kost zes tot acht miljoen. Dat blijkt uit berekeningen uit 2010. Toen hebben de gemeenten het traject tussen Zaltbommel en Den Bosch al eens aangemeld voor subsidie van het ministerie van infrastructuur en milieu. Andere projecten kregen toen voorrang.

Toch zien Zaltbommel en Maasdriel nu een nieuwe poging wel zitten. Het ministerie is momenteel bezig met het onderzoek Kennisas A2, waarin onder andere de files op de snelweg aan bod komen. Het ministerie geeft expliciet aan om voor betere doorstroming tussen Deil en Den Bosch niet alleen te kijken naar meer asfalt voor auto's.

Er is ook overleg met de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Beide provincies hebben de ambitie om een snelfietsroutenetwerk te ontwikkelen. Ambtelijke contacten met Gelderland zijn tot nu toe veelbelovend. Dan gaat het over financiële steun en ook over een faciliterende rol van de provincie het regionale karakter. Noord-Brabant gaat de potentiële groei van het gebruik van de fietsroute langs de A2 becijferen.


Janneke Boogaard