• V.l.n.r. Marco Hoogland, Anton Kuijntjes, Ruus van Nistelrooy en voetbalmakelaar Rodger Linse.
• V.l.n.r. Marco Hoogland, Anton Kuijntjes, Ruus van Nistelrooy en voetbalmakelaar Rodger Linse. Foto: aangeleverd

'Dit boek is geschreven voor mensen die écht iets willen bereiken'

Alle excuses en smoesjes van tafel

zaltbommel • Voor een uitzonderlijke sportgek als Anton Kuijntjes was het schrijven van een boek een langgekoesterde droom. Met de presentatie en lancering van 'ZWEET', het boek dat hij in samenwerking met mental coach Marco Hoogerland schreef, laat Kuijntjes zien dat hij zelf één van de voorbeelden van zijn boek is.

'ZWEET' is volgens de auteur namelijk niet zomaar een boek dat je voor je plezier 'even' leest en dan weer weglegt. Met Kuijntjes' herkenbare harde en directe schrijfstijl grijpt hij de lezer aan en laat hij zien dat er geen excuses meer zijn om ergens onderuit te komen. Dat merkte de auteur zelf ook tijdens het schrijven: "Iedere keer wanneer ik dacht; 'ik ben er wel even klaar mee' en ik stopte met schrijven, voelde ik me al gelijk schuldig, omdat we juist schrijven dat je niet moet opgeven en dat je het 'gewoon' moet doen. Dit boek is dan ook speciaal geschreven voor mensen die écht iets willen bereiken en 'gewoon dóén' is gelijk ook de boodschap van 'ZWEET'. Die twee woorden vatten het hele boek samen. In alle interviews die we samen heb gedaan, met bijvoorbeeld een aantal van de grootste Nederlandse topsporters, was dat steeds weer de belangrijkste terugkerende boodschap."

Ruud van Nistelrooy

Kuijntjes en Hoogerland behandelen in 'ZWEET' een aantal thema's die belangrijk zijn bij het realiseren van topprestaties. Aan de hand van anekdotes en verhalen van bekende sporters, artiesten en zeer succesvolle ondernemers pakt 'ZWEET' de lezer bij de hand, om die tot het einde van het boek niet meer los te laten. Daar nodigt het boek ook toe uit, vanwege de aantrekkelijke vormgeving en de sterke opbouw richting het einde. Gaandeweg leert de lezer de beweegredenen en de achterliggende verhalen van een aantal van Nederlands bekendste exportproducten kennen en één daarvan is onmiskenbaar Ruud van Nistelrooy.

Knikkende knietjes

Kuijntjes staat al jaren bekend als (sport)schrijver in de Bommelerwaard, met onder andere zijn verhalen in het blad Den Boet, dat hij zelf opzette en lanceerde. Door de jaren heen interviewde hij daarvoor ondermeer Kirsten Boersma, Marianne Vos en natuurlijk Boet van Dulmen, dus men zou denken dat hij niet zo gauw meer onder de indruk zou raken van een interviewkandidaat. Maar niets is minder waar; van het interview met de oud-spits van clubs als PSV, Manchester United en Real Madrid kreeg de door de wol geverfde sportjournalist toch knikkende knietjes: "Het duurde een minuut of tien voordat ik in mijn rol zat, maar hij nam wel gewoon tweeënhalf uur de tijd voor het gesprek." Daarin kregen Marco en Anton bijzondere inzichten in zijn denkwijze. "Hij zei bijvoorbeeld; 'Het is helemaal geen prestatie om op de loonlijst te staan bij Real Madrid, want dat staat de schoonmaakster daar ook'. Ja, breng daar dan maar iets tegenin, daar valt geen speld tussen te krijgen", stelt Kuijntjes lachend.

Dergelijke inzichten keren vaker terug in 'ZWEET' en die anekdotes en verhalen maken het een vermakelijk en leerzaam boek, dat ook nog eens laagdrempelig is.

Dat Kuijntjes voor zijn boek heeft gesproken met ondermeer Maartje Paumen, Marianne Vos en dus Van Nistelrooy, wil overigens niet zeggen dat het boek alleen maar geënt is op sport. Integendeel: volgens de auteurs maakt het helemaal niet uit wat je doet, als je in je bezigheid maar de beste wil worden: "Of je nou heel hard kunt fietsen of bijvoorbeeld goed kunt schoonmaken: als je iets wilt bereiken moet je het doen. En al is er dan maar één iemand die zich gemotiveerd voelt om iets bijzonders te gaan doen dankzij het boek, dan hebben wij ons doel behaald."

Deze week vindt een besloten boekpresentatie plaats. Geïnteresseerden kunnen 'ZWEET' bestellen op de onderstaande website.

q www.zweet-hetboek.nl

Martin van Hemert