'Hemel en aarde' te beleven op Loevestein

poederoijen • De interactieve tentoonstelling 'Hemel en aarde tussen de rivieren' is tot eind dit jaar te zien in Slot Loevestein. Het project brengt verhalen van gelovigen uit de Bommelerwaard. Bezoekers kunnen kijken, luisteren en hun eigen religie in beeld brengen.

De initiatiefnemers zijn Everdien Breken (kunstprojecten) en Hester Stafleu (onder andere levensverhalen) uit Zaltbommel, samen met stagiaire Marieke Dekker, ook uit Zaltbommel. Vorige zomer ging de expositie in première in de Sint Maartenskerk in Zaltbmmel. Sindsdien zijn de portretten, de digitale tafel en de luisterstoelen al op zeven andere plekken in en buiten de Bommelerwaard gestationeerd geweest.

Nu is Slot Loevestein aan de beurt. "We zijn op Loevestein de tweede 'gast' in een nieuw gerenoveerde torenkamer, heel stijlvol", zegt Breken enthousiast.

De initiatiefnemers beogen waardering en herkenning op te roepen en vooroordelen over religies te nuanceren. De interactieve tentoonstelling fungeert als platform om mensen van diverse achtergronden te verbinden en met elkaar in gesprek te laten gaan. "Religie wordt in de Nederlandse samenleving beschouwd als een onbetekenend randverschijnsel of juist als bedreiging van de democratische orde. Dat laatste is in extreme gevallen evident waar. Maar de verrijkende waarde van religie voor de samenleving, en voor gelovigen zelf, wordt onderschat", aldus Breken en Stafleu.

Stafleu interviewde onder andere Serdar Ceranalti van de stationskiosk in Zaltbommel, ondernemer Bob van Kooten en pastor Bertus Bus over hun geloofsbeleving. De verhalen zijn allemaal ook online te lezen.

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van het slot. In juli en augustus is dat dagelijks van 11.00-17.00, van oktober tot en met december op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur. Voor de periode vanaf januari 2017 is de tentoonstelling nog te boeken.


q www.hemelenaarde.nu