Burgers denken na over toekomst Neerijnen

neerijnen • Vooral leefbaarheid en veiligheid zijn belangrijk voor de inwoners van Neerijnen. Dat bleek tijdens de Neerijnen Top, die vooral was georganiseerd om de stemming te peilen over de toekomst met Lingewaal en Geldermalsen.

Het liep niet storm, maar de opkomst was zeker niet slecht. "Als ze nu niet komen, moeten ze ook niet meer zeuren", zei burgemeester Harry de Vries in een inleidend praatje.

Guido Enthoven van het Instituut Maatschappelijke Innovatie, was aanwezig als expert op het gebied van interactie en innovatie van de overheid. "Vroeger verwachtten wij alles van de overheid, maar dat is niet meer zo." Burgers zien volgens Enthoven steeds meer in dat ze zelf het heft in handen moeten nemen. Een lokale energiecoöperatie of een eigen zorgcollectief zijn daar resultaten van.

De Neerijnen Top was het vervolg op drie drukbezochte burgeravonden in mei. De burgeravonden en de top zijn mede georganiseerd met het oog op de groeiende samenwerking met Geldermalsen en Lingewaal. De bijeenkomsten moeten uitmonden in goede uitgangspunten richting die samenwerking en in concrete acties en initiatieven.

Vooral leefbaarheid en veiligheid bleken belangrijk. Er wordt nog steeds te hard gereden in de dorpskernen, geklaagd over het motorverkeer op de dijken. Meer aandacht voor het behoud van de speelterreinen en een afgebakende hondenuitlaatplaats in Haaften en Ophemert zou ook niet verkeerd zijn.

Inhoudelijk werd er wat verder ingezoomd op het onderwerp tijdens een workshop onder leiding van burgemeester De Vries. Lidy Schut en Ida Schinkelshoek leverden kritiek op de huidige plannen voor het appartementencomplex Molenblok in Varik. "Het zou zo mooi zijn als we hier ook zorgvoorzieningen kregen, met bijvoorbeeld een restaurant, een kinderdagverblijf, een apotheek. Voorzieningen waar ook buurdorpen van kunnen profiteren. We hebben dat al diverse keren aangekaart bij de gemeente, maar het wordt steeds weer weggewuifd."


Dick Aanen