Familiebedrijf blijft bestaan na overlijden oprichter Jan Bloot

'We gaan gewoon door'

well • "Het bedrijf was zijn derde kind, naast mijn zus Mariska en mij", vertelt Jerney Bloot in de kantine van het bedrijf aan de Slijkwellsestraat in Well. Partytenten en alle andere benodigdheden voor een mooi feest worden vanaf deze plek naar elke denkbare locatie gebracht. "Alles hier is papa."

Het is ook de plek waar vader Jan op 24 mei volkomen onverwacht overleed aan een hartstilstand. Hij was 56 jaar. "Hij was kerngezond, dachten we. Hij nam nog geen paracetamolletje", verzucht Petra Bloot.

Samen met haar richtte Jan in 1987 het familiebedrijf op. Het paar werd in de regio vooral bekend tijdens hun jaren in het Wellse Veerhuis. In 2006 streken ze met hun partyservicebedrijf neer op de huidige locatie aan de voet van de dijk.

Compleet plaatje

Jan had van elk feest het complete plaatje in zijn hoofd. Hij kon dat perfect overbrengen op de opdrachtgever, die erop vertrouwde dat alles in orde kwam. "'Jan Bloot is JéBé en JéBé is Jan Bloot', zeggen we hier altijd. En dat blijft zo", zegt Jerney strijdbaar. Geruchten dat het bedrijf zou worden overgenomen, verwijst ze dan ook meteen naar het rijk der fabelen.

Ze vervolgt: "Mijn vader ging het meeste naar de mensen toe en sprak alles met hen door. Gelukkig zette hij ook alles goed op papier. En wij weten natuurlijk goed hoe alles hier reilt en zeilt." Petra en Jerney draaiden altijd al volop mee in het bedrijf, Mariska heeft nu de administratie op zich genomen. "En we hebben een sterk team met harde werkers", weet Petra.

Troost

Ook zij zijn getroffen door het overlijden van Jan. Hij was de baas, maar voelde zich ook persoonlijk betrokken bij zijn medewerkers, en andersom. Is het niet zwaar om in deze omstandigheden uitgerekend feesten te verzorgen? "Aan de ene kant wel, aan de andere kant vind ik het ook wel mooi. Het geeft me ook een soort troost dat hij hier is overleden, op de plek waar hij zo graag bezig was", zegt Jerney.

"We krijgen heel veel begrip, al belden mensen soms wel een beetje bezorgd op: 'we kunnen onze trouwdatum nu niet meer verzetten'. We konden ze geruststellen: data verzetten hoeft niet. Met alle mensen voor wie we tot en met de zomervakantie een feest organiseren hebben we al om tafel gezeten. Nu gaan we aan de slag met de periode erna. De party's in de afgelopen maand zijn prima verlopen. Mensen zijn dik tevreden en merken niks van onze familieomstandigheden."

Hulp

Met name bij de opbouw van de feesten krijgt de familie de komende tijd hulp van Wilbert van Rijswijk, zodat met name Petra enigszins adem kan komen. JéBé doet al heel lang zaken met het tentenbedrijf van Van Rijswijk. Ook hier is een persoonlijke band ontstaan: Wilbert beschouwde Jan als zijn mentor, Jan hem als zijn zoon.

"Na zijn overlijden hebben we gemerkt hoeveel Jan voor iedereen betekende", zegt Petra. Velen kenden hem als een man van weinig woorden maar wel met de goede woorden op het goede moment. Iemand die altijd voor anderen klaarstond. "Het medeleven was echt overweldigend. Er zijn zoveel mensen wezen condoleren. Ook de hoeveelheid kaarten en bloemen was ongelooflijk. We krijgen nog elke dag mailtjes, telefoontjes en andere condoleanceberichten. Dat voelt als een warm bad."


Janneke Boogaard