Tweede druk van 'Madame Manet'

culemborg/zaltbommel • Vorige week is de tweede druk van het boek 'Madame Manet, Muziek en Kunst in het Parijs van de Impressionisten' uitgekomen. De eerste druk bestond uit drieduizend exemplaren.

Het boek is geschreven en uitgegeven door kunsthistoricus Ton van Kempen en theatermaakster Nicoline van de Beek. Het beschrijft het leven van Suzanne Leenhoff. Zij was de dochter van Corolus Antonius Leenhoff, de beiaardier in Zaltbommel. Aan het eind van 1840 vertrok zij naar Parijs voor een pianostudie. Ze gaf daar ook pianolessen en leerde er de schilder Édouard Manet kennen. Ze trouwden in 1863 in Zaltbommel in de Sint-Maartenskerk.

Bommelerwaard

"Hoe kwam het Suzanne, het meisje uit de Bommelerwaard terecht op een bovenwoning in Parijs, als weduwe van een spraakmakende kunstenaar?", schrijven de auteurs in het 'woord vooraf' in hun boek. "Het leven van Suzanne is gefragmenteerd gedocumenteerd en ligt verspreid over de hele wereld. Al heb je thuis twee strekkende meter aan boeken over Manet, dan zie je slechts hier en daar een stukje jurk van Suzanne tussen de bladzijden uitsteken, misschien een keer een pianovinger, als je geluk hebt ergens een oogopslag. Wie was zij toch? Omdat de tweede helft van de negentiende eeuw in Parijs zo tot de verbeelding spreekt met alle ontwikkelingen in kunst en cultuur, besloten we het verhaal van Suzanne en Édouard Manet uit te zoeken."

De twee auteurs hebben een website gemaakt waarop meer informatie te vinden is over 'Madame Manet', met onder andere leuke tips over plekken in Parijs waar Suzanne en/of Édouard terug te vinden zijn.

q www.madamemanet.nl