Carrousel praat over AZC in Zaltbommel

zaltbommel • Tijdens een extra carrouselvergadering op maandag 11 juli om 20:00 uur gaat politiek Zaltbommel een uitspraak doen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor ongeveer driehonderd mensen.

Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft de gemeente informeel gevraagd of er ruimte is voor de vestiging zo'n kleinschalig asielzoekerscentrum. Het gaat om 2,5 hectare grond voor een periode van zeven tot tien jaar. Een locatie is nog niet bekend. De voorkeur van het COA gaat uit naar een opvanglocatie in de buurt van voorzieningen, dus in de buurt van openbaar vervoer, winkels en onderwijs. Als de gemeenteraad positief is over de mogelijke vestiging van een AZC in de gemeente, dan gaat het college verder onderzoek doen naar de mogelijkheden. Het college wil de inwoners ook nadrukkelijk betrekken bij de plannen. "Wij kiezen voor zorgvuldigheid en willen dat iedereen zijn zegje kan doen", aldus verantwoordelijk wethouder Adrie Bragt. "We willen onze inwoners nergens mee overvallen." Volgens Bragt is de situatie niet te vergelijken met de situatie in bijvoorbeeld Geldermalsen. Daar liep een discussie over een AZC eind vorig jaar compleet uit de hand, toen het college een concreet plan voor een groot centrum op een al bekende locatie lanceerde.

Het college wil in Zaltbommel nog geen mogelijke locatie noemen. "We willen eerst weten of de gemeenteraad achter het plan staat", zegt Bragt. "Daarna willen we de gemeenteraad en inwoners ook vragen om mee te denken over het proces."

Tijdens de carrouselvergadering kunnen inwoners meespreken. Zij moeten zich dan wel even van te voren aanmelden bij de griffie. Aanmelden kan tot vrijdag 8 juli 12:00 uur via: griffie@zaltbommel.nl of telefonisch: 0418-681613. Inwoners die willen meespreken krijgen maximaal 2 minuten spreektijd.

De ruimte in de raadzaal is beperkt en de gemeente vraagt belangstellenden die de vergadering willen bijwonen zich dan ook vooraf aan te melden. Dat kan via: communicatie@zaltbommel.nl