• Uit de oude doos: het koor rond het 60-jarig bestaan in 1996.
• Uit de oude doos: het koor rond het 60-jarig bestaan in 1996. Foto: aangeleverd

Oefening Baart Kunst, al tachtig jaar

kerkwijk • Plezier in zingen is wat de leden van gemengd koor Oefening Baart Kunst in Kerkwijk bindt. In november wordt het tachtigjarig bestaan gevierd.

"We brengen natuurlijk graag een goed stuk muziek, maar gezelligheid vinden we ook erg belangrijk", zo omschrijft Wim Struijk de sfeer bij OBK Kerkwijk. Hij kan het weten, want hij is al 63 jaar lid van het koor. De laatste veertig jaar is hij ook penningmeester. "Maar er zijn ook mensen die al zeventig jaar lid zijn, hoor", relativeert hij zijn trouw.

Oefening Baart Kunst werd opgericht in 1936 ter gelegenheid van de verloving van prinses Juliana met Bernhard. "Naar aanleiding daarvan werden toen veel verenigingen opgericht. Voorzover ik weet heeft het koor tijdens de oorlog niet stil gelegen. Ik heb nog contributieboeken van net na de oorlog en toen waren er 45 leden, dus de vereniging bloeide."

In 1953 richtte OBK een kinderkoor op. Wim meldde zich aan. "Het was een hele hype, iedereen wilde erbij. Je mocht lid worden als je zes jaar was." De leiding van het kinderkoor was in dezelfde handen als die van het 'grote koor', zodat jeugd kon doorstromen.

Het kinderkoor bestaat inmiddels niet meer, een poging om dit oude initiatief nieuw leven in te blazen, mislukte. Maar nog altijd repeteren een kleine 25 mensen uit de hele Bommelerwaard elke donderdagavond in het dorpshuis van Kerkwijk. "Dat zijn er wel eens meer geweest, maar ook wel minder", weet Marc Laan, lid sinds twintig jaar en voorzitter sinds vijftien jaar. Struijk: "Het is een golfbeweging, maar het familiegevoel en de gezelligheid zijn er altijd. Vroeger kwam bijna iedereen uit het dorp zelf, nu zijn dat er nog maar vier. Wat altijd hetzelfde gebleven is, is het brede repertoire."

Laan vult aan: "We zijn dus geen christelijk koor, zoals de meeste gemengde koren hier in de omgeving. We zingen weleens religieuze liederen, maar ook bijvoorbeeld nummers uit musicals."

OBK is een graag geziene gast in de verzorgingshuizen in de omtrek. "Het is dankbaar om voor de bewoners te zingen, vooral als we nummers kiezen uit de jaren vijftig en zestig, die ze mee kunnen zingen."

Naast deze optredens geeft het Kerkwijkse koor in het najaar altijd een eigen uitvoering. Dit jaar wordt die gekoppeld aan een feestdag voor de eigen leden. Gezelligheid staat ook bij het jubileum voorop. Meer informatie over het jubileumconcert volgt na de zomer.

Eén ding is overigens wel veranderd in de loop der jaren: de gemiddelde leeftijd van de leden is flink gestegen. De vergrijzing heeft toegeslagen. Op zich geen punt, maar Struijk en Laan zouden wel heel graag versterking zien van met name de twee mannenstemmen, de bassen en tenoren. Wie nieuwsgierig is geworden, kan vrijblijvend komen kijken op donderdagavond in het dorpshuis bij de repetities.


Janneke Boogaard