Neerijnen ontfermt zich over 55 vluchtelingen

neerijnen • Neerijnen krijgt de verantwoordelijkheid voor de opvang van 55 vluchtelingen. De gemeente vangt deze mensen zelf op of betaalt opvang in buurgemeenten.

Burgemeester Harry de Vries kreeg donderdag van de gemeenteraad toestemming om de huisvesting verder uit te werken. De veiligheidsregio Gelderland-Zuid wordt geacht om 2.500 opvangplekken voor vluchtelingen te realiseren. Nijmegen (900) en Beuningen (300) hebben zich al uitgesproken voor de komst van asielzoekerscentra.

De Vries kreeg niet zonder slag of stoot het groene licht. Oppositiepartij GBN wil dat eerst burgers geraadpleegd worden. "Misschien spreken ze zich wel uit voor een asielzoekerscentrum", zei GBN-fractievoorzitter Petra van Kuilenburg.

Ook SGP en vooral VVD lieten zich kritisch uit over de voorgenomen opvang. "We snappen dat gezinnen op de vlucht voor oorlog opgevangen moeten worden, maar het is wel even anders als het in je eigen straat of op de route naar school gebeurt", zei VVD-raadslid Aart van Wijk. Volgens SGP moet de gemeente vluchtelingen helpen, maar wel kritisch blijven. Raadslid Gert Jan van Weelden: "De islamisering van het vluchtelingengebeuren baart grote zorgen."

De inbreng van de twee coalitiepartijen schoot andere fracties in het verkeerde keelgat. PvdA-raadslid Hennie Challik, zelf dochter van gevluchte ouders, wees erop dat veel geluk zoekende Nederlanders na de oorlog met open armen werden ontvangen in landen als Australië en Canada. Wouter Kurpershoek (Voor Neerijnen), die vanwege 26 jaar oorlogsverslaggeving bewust afstand van de discussie nam, riep politici op om zich op feiten te baseren. "We moeten de inbreng niet starten met de angst dat kinderen niet naar school kunnen lopen. Uit onderzoek blijkt dat er nul procent toename is van criminaliteit op plekken waar een azc staat."

Burgemeester De Vries benadrukte dat vluchtelingen niet de woningen van Neerijnense woningzoekenden inpikken. Hiervoor komen bijvoorbeeld noodgebouwen.


André van der Vlerk