• De Nederlandse afgevaardigden, linksboven Gosse Sjoerd.
• De Nederlandse afgevaardigden, linksboven Gosse Sjoerd. Foto: aangeleverd

Biotalent Gosse Sjoerd naar Hanoi

zuilichem • Gosse Sjoerd Bootsma uit Zuilichem is één van de vier afgevaardigden van Nederland voor de internationale Biologie Olympiade. Die wordt dit jaar gehouden in Vietnam.

Gosse Sjoerd is tweede geworden tijdens de Nederlandse Biologie Olympiade en gaat met drie andere Nederlandse afgevaardigden zijn kennis met teams uit 68 landen meten.

Dit jaar werd in Nederland gestart met 11.110 jonge mensen die biologie heel erg leuk vinden. Daarvan vielen gedurende voorronden steeds kandidaten af tot er een ruime week geleden nog maar twintig leerlingen aan mochten treden bij Wageningen Universiteit, voor de finaleweek.

Naast dertien toetsen kregen ze ook lezingen en practicasessies over biologie van vele verschillende professoren en experts. Genetica, DNA-onderzoek immunologie en plantenanatomie waren een paar van die onderwerpen.

Voor Gosse Sjoerd Bootsma was het deze week dubbel feest. Doordat hij magna cum laude slaagde voor zijn gymnasiumexamen aan het Camphusianum te Gorinchem stelde hij zijn University of Cambridge Conditional Offer veilig. "Zo'n aanbieding heb je nodig om daar te mogen studeren", verklaart Gosse Sjoerd. "En nee…", voegt hij eraan toe, "het betekent niet dat ze je studie voor je gaan betalen… dat moet je gewoon zelf doen."

Dus is Gosse Sjoerd Bootsma, naast zijn voorbereiding voor de IBO te Hanoi en zijn studie biologie en scheikunde in Cambridge, voorlopig eerst nog druk met zijn vakantiebaan bij NS Railcatering. Kortom: het kan zomaar gebeuren dat in de trein je koffie gewoon wordt geschonken door een top-bioloog.