'Vertrouwen in elkaar krijg je pas door elkaar op te zoeken'

Provincie dwingt herindeling niet af

zaltbommel • Provincie Gelderland gaat de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel niet dwingen om samen te gaan. Dat zei Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, donderdag tijdens zijn bezoek aan de gemeente Zaltbommel.

Wel drong hij er bij de raadsleden op aan om vaker met de gemeenteraad van Maasdriel in gesprek te gaan. "Vertrouwen in elkaar krijg je pas door elkaar op te zoeken", zei hij. "Als je elkaar niet kent, kun je elkaar niet vertrouwen." Volgens Cornielje gaan steeds meer gemeenten nauw met elkaar samenwerken. Dat moeten ze volgens hem ook wel omdat ze veel meer taken op hun bord hebben gekregen zoals bijvoorbeeld jeugdzorg en de WMO. De provincie heeft daar veel geld in gestoken en wil dus ook voortdurend controleren of het allemaal wel goed gaat. Een nieuwe grote verandering komt er binnen een paar jaar aan: de nieuwe omgevingswet. Dat betekent voor de gemeenten ingrijpende veranderingen op het gebied van milieu, bouwen, ruimtelijke ordening, natuur en monumentenzorg. Cornielje waarschuwde de Bommelse raad voor die nieuwe wet: "Deskundigen zeggen dat het nog vele malen ingewikkelder en zwaarder zal zijn dan de vorige transities."

De Commissaris zei veel 'belangstelling' te hebben voor de samenwerking in de Bommelerwaard. "De colleges van beide gemeenten ontmoeten elkaar regelmatig, ambtenaren werken samen", zei hij. "Maar uiteindelijk gaat het niet om bestuurders, om ambtenaren of om gemeenteraadsleden. Het gaat om burgers en de dienstverlening naar die burgers toe. Het gaat over leefbaarheid, identiteit en voorzieningen in alle kernen in het gebied." Volgens Cornielje heeft de ondernemingsraad van de gemeente Zaltbommel een belangrijk signaal afgegeven door te pleiten voor een snelle herindeling van de twee gemeenten. "U als gemeenteraad moet dat signaal beoordelen", aldus Cornielje. Tijdens de bijeenkomst met de gemeenteraad sprak de Commissaris ook nog over andere onderwerpen zoals de mobiele bereikbaarheid en glasvezel in de buitengebieden. "Objectief is de mobiele dekking goed", zei hij. "De eis is dat er 95 procent dekking is. Die laatste vijf procent is een knelpunt, maar daar kan de provincie niet bij helpen."

Een ander gespreksonderwerp was de samenwerking binnen de Regio Rivierenland. Kees Metz van ZVV wees de commissaris erop dat de inwoners van de Bommelerwaard zich meer betrokken voelen bij Den Bosch dan bij Tiel en Arnhem. Daar had Cornielje begrip voor. "De provincie Gelderland grenst aan zes andere provincies en aan Duitsland", zei hij. "In al die grensgebieden zie je dat gemeenten ook over de grenzen heen samenwerken. Maar ik vind wel dat je in je eigen regio niet moet benadrukken wat de onderlinge verschillen zijn, maar juist de overeenkomsten. Je moet niet alleen met anderen willen samenwerken als je er zelf beter van wordt, je moet elkaar iets gunnen, zodat je er samen sterker uit kunt komen."

Cornielje had aan het einde van zijn bezoek nog een complimentje voor Stichting Veiliger Zaltbommel, die in de aanloop van het bezoek een open brief had geschreven over onder andere de megageitenstal in Rossum, Sachem en het spoor. Tijdens het bezoek heeft een delegatie van de stichting de commissaris ook nog een bloemetje aangeboden. "De stichting ziet reële problemen en vraagt daar aandacht voor", aldus Cornielje. "Ik ben dankbaar dat ze op deze manier actie voeren."

Britta Alink