• Het team fietst 520 kilometer in drie dagen tijd. Annegreet Verroen ontbreekt op de foto.
• Het team fietst 520 kilometer in drie dagen tijd. Annegreet Verroen ontbreekt op de foto. Foto: Trudy van der Zalm

Op 18 juni fietst het team rond 19:00 uur ook door Aalst

Fietsen voor stichting Stofwisselkracht

aalst • Na maanden van voorbereidingen en benefietacties is het voor Corine van Driel en haar wielerteam 'Trots op Fenne' dan toch eindelijk zover. Samen met elf teamleden verrijdt ze deze week de Stofwisseltour.

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni vindt voor het zesde jaar op rij de Stofwisseltour plaats. Zeventien wielerteams rijden drie dagen lang in estafette langs de Nederlandse academische ziekenhuizen. Die zeventien teams rijden voor een overgroot deel voor een ziek of overleden kind. Naast het inzamelen van geld voor onderzoek naar Stofwisselingsziekten, vragen de deelnemers ook aandacht voor deze onbekende ziektes. Dat is hard nodig, want jaarlijks krijgen zo'n achthonderd kinderen de diagnose stofwisselingsziekte en ruim de helft daarvan overlijdt voor zijn of haar achttiende levensjaar.

Ook op volwassen leeftijd kan een stofwisselingsziekte zich plotseling manifesteren. Vaak wordt dan een diagnose niet of veel te laat gesteld, omdat de kennis hierover bij de meeste artsen nog ontbreekt. Voor deze stofwisselingsziekten bestaat namelijk nog geen behandeling, waardoor veel kinderen zware geestelijke en lichamelijke beperkingen ontwikkelen. Met sportieve en sociale evenementen en activiteiten werft Stichting Stofwisselkracht fondsen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten en daarvan is ook de Stofwisseltour een voorbeeld. De stichting hoopt op een geslaagde tour en op minimaal een vergelijkbare opbrengst als in 2015, toen er ruim 90.000 euro voor onderzoek naar stofwisselingsziekten bij elkaar werd gefietst.

Zeer geslaagd

Vooraf hoopte ook team Trots op Fenne haar steentje aan dat bedrag bij te dragen en dat is ruimschoots gelukt. Het streefbedrag van 3000 euro is al met meer dan 2000 euro overtroffen en dus kan het team spreken van een zeer geslaagde actie. Onder leiding van teamcaptain Corine van Driel (midden foto met roze fiets aan haar hand) gaan Truus Verwaai, Marieke Lamers, Addie Roeters, Angela van Heijningen, Marlène Hobo, Claudia Quik, Anita Hoskam, Alrico Quik en Mirjam Roeters (v.l.n.r.) op de fiets 520 kilometer afleggen, dwars door Nederland.

'Enorm trots'

Team Trots op Fenne werd in 2012 opgericht door Jeroen en Corine van Driel, de ouders van Fenne. Hun dochter leed aan de ziekte van Krabbe, een stofwisselingsziekte waarvoor tot op heden nog geen medicijn of behandeling voorhanden is. Voor Fenne is het helaas te laat, zij werd maar negentien maanden oud, maar team Trots op Fenne wil zich voor alle patiënten inzetten, om zo met zijn allen te proberen deze ziektes uit de wereld te helpen: "We willen natuurlijk zoveel mogelijk bij elkaar zien te krijgen om te zorgen dat er voor andere kindjes in de toekomst wel een behandeling kan komen. We zijn er enorm trots op dat we dit met zijn allen samen kunnen doen en ons hele team is ook heel enthousiast dat we ons op deze manier kunnen inzetten voor het goede doel. Voor Fenne was er nog geen medicijn maar hopelijk komt dat er in de toekomst wel. Het onderzoek daarnaar is alleen erg kostbaar, dus al het geld dat wij ophalen kan weer een steentje bijdragen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte", aldus Corine.

Onder andere de benefietavond bij café Halosta, HET benefietdiner bij Eeterij 't Getij en de appelflappenactie met medewerking van bakkerij De Wit heeft Team Trots op Fenne al de nodige supporters opgeleverd: "Via de Facebook-pagina 'Trots op Fenne' willen we iedereen nu dan ook op de hoogte houden van onze tocht en natuurlijk ook van het moment dat we met zijn allen door de regio fietsen." De Stofwisseltour doet op zaterdag 18 juni namelijk ook Aalst aan: "Tussen 19.00 en 19.30 uur komt de Tour aan op de Rijswaard, van wie we een diner aangeboden krijgen. Dat zijn natuurlijk prachtige acties, maar met alle bedragen die we binnenkrijgen zijn we al enorm blij."

Martin van Hemert