Succes voor Egbert Hooijkaas

zuilichem • De Zuilichemse atleet Egbert Hooijkaas heeft een bijzonder succesvol weekend achter de rug. Zaterdag won hij zilver op de vijf kilometer in de klasse Masters 50+ bij het Nationaal kampioenschap dat in Amersfoort werd gehouden en zondag goud op de tien kilometer.

Hooijkaas voltooide de vijf kilometer in 16:28, hij bleef daarmee vijf seconden achter op de winnaar Tonnie Stouten. Zondag won Hooijkaas met overmacht de gouden medaille op de 10 kilometer, en nam daarmee een flinke revanche op Stouten, die meer dan een minuut moest toegeven op de Zuilichemmer die na 33 minuten en 47 seconden over de eindstreep kwam.

Het is voor Egbert Hooijkaas dit jaar al de vierde keer dat hij bij een nationaal kampioenschap op het podium mocht plaatsnemen. Eerder wo hij al zilver op de 10 kilometer op de weg en goud op de halve marathon. De carrière van Egbert Hooijkaas is hoogst opmerkelijk te noemen, ruim 25 jaar geleden was hij een talentvolle atleet die na een aantal jaren meegedraaid te hebben in de regionale top zijn schoen aan de wilgen hing. Ruim vier jaar geleden pakte hij de draad weer op, en behoorde hij binnen de kortste keren tot de landelijke top bij de Masters.

Het hardlopen zit in de familiegenen, want zijn vader Sander Hooijkaas liep toen hij net zo oud was vergelijkbare tijden en hield dat tot zijn zstigste vol. Egbert was in eerste instantie lid van Altena Road Runners, maar besloot al vrij snel over te stappen naar AV Scorpio in Oosterhout omdat hij daar kon trainen met atleten van zijn niveau. En dat heeft hem uiteindelijk meer dan goed gedaan, zeker gezien de successen van dit jaar. Hij won ook andere prestigieuze wedstrijden zoals de 7-Heuvelenloop en de City-Pier-City loop.