• De 'springkanonnen' van de Bommelerwaard.
• De 'springkanonnen' van de Bommelerwaard. Foto: aangeleverd

Drie nationale medailles voor turners

aalst/alphen aan den rijn • Mike van den Broek (Nederhemert) en Koen Hermes (Hedel) van Sportbalans en Hamarithi turnden dit weekend hun bondskampioenschap tweede divisie bij de instappers en pupillen. Mike turnde naar zilver en brons en Koen kreeg het brons omgehangen.

In de meerkampfinale turnde Mike zeer goed op het toestel ringen door de tweede score te pakken met 17,35 punten. Ook op sprong scoorde hij hoog met 17,70 en derde klassering. Op het toestel brug turnde hij mooie handstanden, maar een fout kostte twee punten. Gelukkig herpakte Mike zich uitstekend met een strakke vloer- en rekoefening. Hij werd zevende van Nederland bij de instappers.

De toestelfinales werden geturnd door de beste zes turners van de tweede divisie. Koen turnde een erg hoge, mooi uitgevoerde geschroefde streksalto. Na zijn sprong had hij een flinke pas, door de snelheid van de rotatie en de goed ingezette sprong. De handstandoverslag over de pegasus tot op verhoging turnde hij subliem. Koen turnde naar nationaal zilver op het toestel sprong bij de pupillen.

Mike turnde vier toestelfinales. Op ringen verbeterde hij zijn oefening ten opzichte van de meerkampfinale. Hij scoorde flink hoger door met 19,10 de bronzen medaille te pakken. De turners zijn ware springkanonnen en ook Mike had zich in de halve finale gekwalificeerd op het toestel sprong. Hij turnde naar 19,55 punten wat hem de zilveren medaille opleverde.

Mike mocht ook in actie komen bij de brugfinale en vloerfinale. Dat ging goed, vooral op vloer. Goud leek in zicht, maar de jury kende een onderdeel niet toe. Een zesde plek was het resultaat.