Gemeente denkt mee over motorcross 2017

zaltbommel • Motorsportvereniging de Waal blijft hopen dat er tóch nog toestemming komt om een ouderwetse motorcross te organiseren op de oude voetbalvelden van Nivo Sparta. De gemeente Zaltbommel ziet het plan dit jaar niet zitten, maar wil wel meedenken over een cross in 2017 op een alternatieve locatie.

Volgens het bestuur van de club, die in 2000 voor het laatst een motorcross organiseerde in de uiterwaarden langs de Waal, is het oude voetbalveld de ideale plek voor motorcross. "Er ligt een prachtige zandbak", vindt het bestuur. Het terrein is bovendien lekker groot, er is een tribune en voldoende parkeergelegenheid. Volgens MSV de Waal vindt het bestuur van Nivo Sparta het een goed plan en mogen ze zelfs de kantine en kleedkamers gebruiken. Ook de motorclubs MCC Neerijnen en MCC Geldermalsen hebben medewerking verleend; ze willen één van de acht wedstrijden van de Betuwe MX Cup verplaatsen naar Zaltbommel. Het plan is om de cross te organiseren op zaterdag 27 augustus, de eerste dag van de Bommelweek. Volgens wethouder Han Looijen is het terrein van Nivo Sparta niet geschikt voor een crossevenement. "Het terrein moet nog op archeologie en munitie onderzocht worden", aldus Looijen. "Ook wordt het aanwezige zand hergebruikt, maar mag dat niet 'geroerd' worden. Het zand vertegenwoordigt een waarde van 25.000 euro." De motorclub is nu ook te laat met het aanvragen van een evenementenvergunning, die moet zestien weken van te voren worden aangevraagd en ruim op tijd gemeld worden op de regionale evenementenkalender. Dat is onder meer van belang voor de verdeling van politiecapaciteit in de regio. "Wij denken graag mee over een geschikte locatie om het evenement in 2017 te laten plaatsvinden", aldus Looijen. Een alternatieve locatie zou volgens de wethouder kunnen zijn de gerooide boomgaard bij de Spoorveste (tussen de spoorlijn en de A2). "Voor zo'n evenement dat in een zwaardere categorie valt, moet het terrein wel aan een aantal eisen voldoen, waaronder veiligheid. Daarom willen we ruim van te voren samen met de motorclub hier zorgvuldig naar kijken."

Hans Sterrenburg van MSV de Waal blijft hopen op een motorcross eind augustus op het terrein van Nivo Sparta. Hij heeft dan ook opnieuw een gesprek aangevraagd met de wethouder: "Wij geven het nog niet op."

Britta Alink