Neerijnen houdt geldt over van 2015

neerijnen • Neerijnen sluit het boekjaar 2015 af met een positief saldo van 1,9 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarrekening 2015.

Een deel van het overschot komt op de posten decentralisaties Wmo en jeugdhulp, die in 2015 als nieuwe taken vanuit het Rijk naar de gemeenten zijn overgegaan. Op deze onderdelen zijn nog geen definitieve cijfers bekend. De Sociale Verzekeringsbank heeft landelijk vertraging opgelopen in de eindverantwoording van de PGB's. Bovendien hebben niet alle zorgleveranciers hun rekeningen al ingediend bij de gemeente. Van het positief saldo wordt daarom 0,6 miljoen euro achter de hand gehouden voor nagekomen kosten.

Een andere verklaring van het overschot is een bedrag aan precariobelasting over de elektriciteitsleidingen van zeven ton. Omdat de netwerkbeheerder het niet eens is met deze aanslag loopt er een beroepsprocedure. De uitkomst hiervan is erg onzeker. Omdat er nog geen duidelijkheid is over de uitkomst van de rechtszaak wordt het bedrag in een reserve gestort tot de uitspraak van de rechter bekend is.

Een bedrag van 460.000 euro wordt overgeheveld naar 2016 voor taken die in 2015 niet uitgevoerd zijn. Er resteert dan nog twee ton, die toegevoegd wordt aan de algemene reserve.

De gemeenteraad behandelt de jaarrekening op 7 juli.